Какви са перспективите пред инвеститорите

Коментар на Юан Мунро, главен изпълнителен директор на Aviva Investors

Юан Мънро, гл. изп. директор на Aviva Investors. Снимка: Bloomberg Юан Мънро, гл. изп. директор на Aviva Investors. Снимка: Bloomberg

Юан Мунро, главен изпълнителен директор на Aviva Investors: Вероятно е време да започнем да се ориентираме към план „Б“ въпреки факта, че знаехме, че суровинните компании са много циклични. Почти е неизбежно, че ще има рязане на дивиденти там. Но ако мислите като мен, не всичко е изгубено по отношение на икономическия растеж дори в Китай. Смятам, че Китай ще трябва да предприеме определени действия и вероятно ще започне да вижда нуждата от отслабване на валутата, за да подсигури растеж в бъдеще. Ако вярвате, че започва самоподдържащо се възстановяване в ЕС, процесът в Китай не е напълно приключен. Много световни факти оказват влияние– например завръщането на Иран, запасите на петрол. Всичко това води до поевтиняване на суровините. Може би не е лош момент да започнем отново да навлизаме в този вид търговия. От лична гледна точка бих си купил малко петрол, за да хеджирам сметките си за отопление през следващите няколко години.

Анна Едуардс, Bloomberg: Това не е е препоръчително.

Манъс Крани, Bloomberg: Това ме навежда на мисълта за печалбите. За кои сектори сте най-оптимистично настроен по отношение на печалбите? Имат ли значение стимулите на централните банки. Какво провокира вашия оптимизъм?

Юан Мунро, главен изпълнителен директор на Aviva Investors: Ако погледнем към фундаменталната икономическа картина – нивата на безработица и други, се оказва, че те са много ниски. Затова се намираме в ситуация, в която ако нямаме пазарната волатилност, вероятно бихме си извадили други заключения. Заради забавянето в Китай, евтиния петрол суверенните инвестиционни фондове са принудени на продават акции. Мисля, че централните банки не се справят достатъчно добре с ръководството. Те наблюдават пазара и променят лихвите. Стоят въпросителни дали Фед направи политическа грешка през декември, защото доведе до волатилност на пазара. Мисля, че трябва да покажат по-добри ръководни функции, увереност и да говорят по-позитивно за пазарите. Пазарите и икономиките се основават на очаквания и доверие. В момента това централните банки просто да наблюдават пазара не е от голяма полза.

Анна Едуардс, Bloomberg: Подкрепяте повече това, което Фед направи, отколкото отрицателните лихви, които виждаме навсякъде?

Юан Мунро, главен изпълнителен директор на Aviva Investors: Отрицателните лихви повдигат въпроси за финансовия сектор как банките ще постигнат приемливи маржове, ако лихвите са отрицателни и какво ще ги стимулира да отпускат кредити за икономиката.

Манъс Крани, Bloomberg: До какво ще доведе историята с отрицателните лихвени проценти? ЕЦБ планира да не таксува банките изцяло с тях. Йената се засилва при отрицателни лихви. Въздействието на лихвените проценти взриви финансовите отчети. Какви смятате, че са възможностите сега?

Юан Мунро, главен изпълнителен директор на Aviva Investors: Според мен това е въпрос за посоката на паричната политика. Да преследваме ниски лихвени проценти не е полезно за икономиката. Има нужда от иновации и в това, което имаме предвид под парична политика, суверенните фондове разпродават акции. Сега е чудесно време да купуваме повече енергийни продукти вместо неща, които нормално правим като да продаваме злато.

 

Последни новини
Още от Новини