До май Сливен ще емитира общински облигации

В развитие, 23.02.2016

Община Сливен. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Община Сливен. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Планирам да внеса за обсъждане в Общински съвет плана за емитиране на общински облигации, и ако в края на март съвета се произнесе положително, до май месец процесът ще приключи. Това каза кметът на Сливен Стефан Радев в предаването "В развитие" с Делян Петришки от Bloomberg TV Bulgaria. 

"Подкрепям идеята на министър Горанов за оздравителни програми за общините в тежко положение и въвеждане на мониторинг", каза Радев. „В същото време хората трябва да знаят, че това не са пари – подарък“, а община, която е принудена да влезе в такава оздравителна програма, ще усети държавната намеса, която „ще се отрази на всички хора в общността“.

„Аз се надявам да не бъдем сред закъсалите общини и да не се налага да бъдем част от оздравителна програма“. 

По повод намерението община Сливен да емитира облигации до 25 млн. лв. с матуритет до 15 години Радев каза: "До сега общественото обсъждане върви добре. Това е първата част от плана за стабилизиране на общината“.

По думите на кмета вече са водени разговори и има интерес от инвеститори при лихвени условия, които са наполовина по ниски от банковите заеми. Попитан дали става дума за нива от 2,7-2,8%, той заяви: „Аз се надявам да паднем доста под тези нива“

"Задлъжнялостта на общината се дължи, преди всичко на лошо финансово управление, но част от проблемите са в следствие на финансови корекции по европроекти".

„Много дълго време говорихме за усвояване и се стигна до крайности. По добре е да се говори за инвестиране и дали проектът допринася за общността, а не е самоцелно усвояване“.

Един проект, който е осъществен само, за да се усвоят европейски пари, започна да генерира разходи за устойчивост, защото в него не е заложена полза за общността, каза Радев.

„Има цял куп рискове при изпълнението на проектите, особено за малките общини“.

По думите на кмета, "дори административно целият проект да е изпълнен прекрасно, той може да стане нефункционален и да трябва да се връщат пари", ако изпълнителите допуснат грешки. А санкциите, предвидени в Закона за обществени поръчки в такива случаи, са недостатъчни.

 „Не всичко е в ръцете на възложителя".

Вижте целия разговор на Делян Петришки от Bloomberg TV Bulgaria с Ивайло Здравков в студиото и кмета на Сливен Стефан Радев на телефона.

 

 

 

Последни новини
Още от Новини