BoE: Не правим оценка на изхода от референдума

Институцията може да разхлаби паричната политика във Великобритания, ако се наложи

Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Гуверньорът на Английската централна банка (BoE) Марк Карни каза, че паричната институция на Великобритания подхожда към референдума за оставане или напускане на страната на ЕС, както към всяко друго политическо събитие – като не прави оценка на евентуалния му изход, а допуска ситуацията да остане непроменена.

Карни каза, че BoE взема предвид движенията при цените на активите, като тези при паунда, както и промените в доверието и потенциалния ефект от тези промени, който те биха могли да имат върху икономическата активност.

„Ако бяхме в позиция, в която икономиката да се нуждае от допълнителни стимули, все още имаме значително пространство. Имаме пространство за конвенционална политика. Казахме ясно, че можем да понижим лихвите до 0%, да участвам в допълнителни изкупувания на активи, включващи разнообразни активи“, каза гуверньорът на BoE по отношение на паричната политика.

Настроенията за паричната политика във Великобритания се обърнаха спрямо края на миналата година, когато на BoE се гледаше като на единствената голяма централна банка, която може да повиши лихвите освен Фед, но тези очаквания изстинаха заради ниската инфлация в страната и турбуленцията на световните финансови пазари.

На 22 февруари паундът падна до най-ниското си ниво от 2009, след като кметът на Лондон, Борис Джонсън, заяви че ще води кампания за напускане на Великобритания от Европейския съюз, а към 14:30 на 23 февруари се търгуваше на ниво от 1,4115 долара за паунд.

Поевтиняването на паунда спрямо долара през последните 3 дни:

Последни новини
Още от Новини