Бизнес доверието в Германия се влошава през февруари

Германският индекс Ifo записва най-резкия си спад от пет години насам

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Бизнес доверието в Германия се влошава през февруари, сочи индексът на мюнхенския институт за икономически изследвания Ifo, предаде Investor.bg цитирайки от Financial Times. Спадът е най-резкият от пет години.

Измерителят на нагласите сред мениджърите за бъдещето се понижава от 102,3 пункта през януари до 98,8 пункта този месец. Резултатът е далеч под прогнозите за 101,6 пункта.

Оценката на мениджърите за настоящата ситуация също се понижава от 107,3 до 105,7 пункта, също под очакванията за стойност от 106,8 пункта.

От началото на годината опасенията за европейските банки натежаха на нагласите на инвеститорите наред с тревогите за последиците от отрицателните лихвени проценти и за забавения глобален растеж.

Голямо беше вниманието и към най-голямата германска търговска банка Deutsche Bank, която обяви обратно изкупуване на облигации, за да увери инвеститорите, че е в стабилно състояние.

„Индексът е под 100 пункта за пръв път от октомври 2014, което сигнализира за ясни рискове пред икономиката“, казва Клаус Вистесен от Pantheon Macroeconomics. „Потапянето под 100 пункта при индекса за очакванията е особено притеснително, защото обикновено това е много ясен сигнал за рецесия. Ако и през март стойността остане под тази граница, това не вещае добри времена”, казва той.

„По-резкият от очакваното спад през февруари подкрепя тезата, че ръстът се забавя и допълнително оправдава евентуалните допълнителни стимули от страна на ЕЦБ“, казва Дженифър Маккиън. Според нея влошаването на нагласите в производствения сектор предполага, че слабото глобално търсене и лекото поскъпване на еврото повлияват негативно на износа.

Последни новини
Още от Новини