Германските компании инвестират по-малко

Негативният тренд крие сериозни опасности

Англа Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Англа Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Корпоративните инвестиции в Германия като процент от БВП стигнаха 5-годишно дъно, въпреки че има много фактори, които би трябвало да ги подкрепят. Ниските лихви, силното вътрешно потребление и липсата на капацитет в някои индустрии предполагат, че германските компании трябва да увеличават инвестициите.

Вместо това обаче, капиталовите разходи на германските компании като процент от БВП на страната стигнаха 5 годишно, а причините са турболенцията на пазара, признаците за по-нисък световен растеж и застаряващото население на страната, пише Bloomberg.

Тенденцията е тревожна и може да се отрази негативно на немската икономика в бъдеще, а тя е от огромно значение за Европа и еврозоната, тъй като е най-голямата в региона. Германия е и най-важният търговски партньор на България.

През 2015 делът на инвестициите в Германия, като процент от БВП пада под 20%, като частните инвестиции намаляват до 11,5%.

Данните показват, че не винаги ниските лихви водят пряко до ръст в инвестициите, а компаниите вземат предвид много фактори преди да решат колко и къде да инвестират.

Индексът на производствената активност за Германия, изготвян от Markit Economics, падна до 15-годишно дъно, а негативната тенденция при инвестициите не дава поводи за оптимизъм. Ако инвестициите в най-голямата европейска икономика дълго продължат негативни тренд, това може да се окаже сериозна заплаха за германската и европейската икономики, казват анализаторите.

Последни новини
Още от Новини