Lenovo реализира 75%-80% от продажбите извън Китай

Компанията все пак разчита на развиващите се пазари

Президентът и главен оперативен директор на китайският производител на смартфони и компютри Lenovo Джанфранко Ланчи. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Президентът и главен оперативен директор на китайският производител на смартфони и компютри Lenovo Джанфранко Ланчи. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Президентът и главен оперативен директор на китайския производител на смартфони и компютри Lenovo Джанфранко Ланчи говори пред Bloomberg за стратегията и силните страни на компанията по време на Световния мобилен конгрес (MWC).

На първо място обрисувайте цялостната картина. Доколко сте притеснен за Китай, за забавянето в страната, където е базирана компанията Ви?

На първо място трябва да кажем, че 75% до 80% от продажбите ни на смартфони са насочени извън Китай. Китай все още е голям пазар, но около три четвърти от продажбите ни реализираме извън страната. От друга страна без съмнение виждаме забавяне в Китай, главно идващо от икономическата ситуация. Икономиката на страната се забавя. Освен това в световен мащаб виждаме ясна тенденция. Хората се пренасочват от високият клас смартофони към средния. Това е особено вярно за по-старите развиващи се пазари. Пазарът на смартофни в развитите пазари се забавя, докато на развиващите се остава силен. За нас това са добри новини, защото ние сме много по-силни на развиващите се пазари.

Значи вие се целите в средния клас смартфони, а не искате да се конкурирате във високия, където пазарът е сатуриран?

Не, имаме добри предложения във високия клас, но и много добри предложения в средния клас. Много по-силни сме на развиващите се пазари като Индия, Индонезия, дори Източна Европа, или Латинската Америка, отколкото в развитите.

В Латинска Америка също имаше предизвикателства. Притеснен ли сте от забавянето в световен мащаб?

Ситуацията в Латинска Америка е много интересна. От една страна Бразилия се забавя, но в Южна Америка има и други държави, които бележат сериозен растеж. Трябва да видим какво ще се случи в Аржентина след политическите промени там. Латинска Америка е микс от някои икономики, които се забавят и други, които растат добре.

Увеличавате ли пазарния си дял?

Увеличаваме пазарния се дял в сектора на смартфоните извън Китай и с двата ни бранда – Lenovo и Motorola. Трябва да оправим нещата в Китай. Работим по този въпрос.

Как ще го направите?

От една страна чрез продуктите, а от друга чрез партньорства. Традиционно връзките ни с китайските оператори са много силни. Трябва да направим така, че връзките ни с всички да са толкова силни, колкото и тези с операторите.

Все още сте номер едно що се отнася до пазара на компютри. Звучите оптимистично в сравнение с прогнозите на IDC, според които ни чака още една година на спад на продажбите. Анализаторите също предвиждат нещо подобно. Вие виждате стабилизация. Все още ли сте на тази позиция?

Мисля, че пазарът на компютри през 2016 ще продължи надолу. Няма да е сериозен спад, както през миналата година, вероятно ще е едноцифрен спад, но според мен има два важни елемента на този пазар. Един от тях е консолидацията, която вероятно ще се засили дори и през тази година.

Вие ще влезете ли в ролята на купувач?

За момента нямаме планове за придобивания, но ако видим компании от Япония или други компании да изпитват трудности и да имат нужда от консолидация, през тази година по мое мнение ще видим как 4 до 5 играчи ще продължат да губят пазарен дял, докато ние ще продължим да растем. Има и още нещо важно. По отношение на пазара на персонални компютри IDC разглежда само традиционните 4 сфери. Не включват хибридните преносими компютри.

Която е новата сфера на растежа.

Именно, ако включим тази сфера, ще видите, че пазарът на персонални компютри не върви надолу, а остава на същото ниво.

Все пак без хибридния сектор казвате, че пазарът на персонални компютри ще се свие с едноцифрено число. Вие искате да растете на пазара на смартфони и да оправите нещата в Китай. Ами в останалата част от пазара? Какво правите по отношение на мрежата от магазини и поддръжка, има ли възможности за растеж там? Ще направите ли придобивания в тази насока?

Реализирахме приходи от 5 млрд. доалра, които целяхме. Продължаваме да се радваме на сериозен растеж. През последното тримесечие резултатите ни бяха много добри. Постигнахме ръст на приходите от 8% на годишна база, оперативната ни рентабилност беше на добро ниво. Възможностите са там. Друго важно нещо по отношение на центровете за данни е, че ще станем свидетели на сериозно пренасочване от традиционната архитектура към ip конвергенция. Наясно сме с тази тенденция и инвестираме сериозно, за да сме в крак с бъдещето. Виждаме сериозна възможност в тази сфера.

Джанфранко Ланчи, главен оперативен директор на Lenovo, благодаря Ви много, че ни споделихте последните новини около Lenovo от Световния мобилен конгрес.

 

Последни новини
Още от Новини