Какво движи волатилността на японските пазари?

Коментар на Алек Хидеки Сато, главен изпълнителен директор на Invesco Asset Management Japan

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Коментар на Алек Хидеки Сато, президент и главен изпълнителен директор на Invesco Asset Management Japan, коментира волатилността на японските пазари, неговата инвестиционна стратегия и отрицателните лихвени проценти. Той разговаря с Стивън Енгъл в предаването „Asia Edge” по Bloomberg TV.

Въпросът на Енджи е: „Колко дълго ще продължи волатилността на капиталовите пазари в Япония?" Каква е Вашата инвестиционна стратегия в контекста на този волатилен период, през който преминаваме и на фона на предстоящите избори през втората половина на годината?

Мисля, че японските пазари определено ще изпитват трудности през следващите няколко месеца, имайки предвид, че почти в целия свят фондовите пазари са волатилни и изглежда, че тази тенденция ще продължи. С оглед на това смятам, че пазарите на акции в Япония ще продължат да се колебаят, но както казахте наближават изборите. За Абеномиката е от ключово значение да видим повишаване на японския Nikkei 225. В противен случай изборите за Абе ще бъдат мъчителни.

Кой са най-големите рискове според Вас? Бях на улицата вчера, вървейки към гара Шибуя. Видях близо 5 хил. души, които протестираха срещу закона за националната сигурност. Но беше почти като референдум срещу Абе. Абеномиката е поставена под ударите към момента. Въведохме отрицателни лихвени проценти. Налице са толкова много негативи. Общественото доверие е слабо. Ще се съгласите ли?

И да, и да не. Ако направите сравнение със ситуацията от преди 5 или повече години, безспорно доверието е по-силно. След Абеномиката Япония се върна към растеж въпреки, че реалните заплати все още не се повишават. Независимо от това хората усещаха, че икономиката започва да се съживява. Ако обаче върнете лентата година назад, общественото доверие е по-слабо. Защо се случва това ли? Мисля, че до голяма степен се дължи на пазара, на движението на йената. Така, че не е заради Абеномиката.

Какъв ще бъде прекият ефект върху средата на отрицателните лихви към момента? Защото за домакинствата... Нека да поговорим за домакинствата. Те могат да заемат по-изгодно ипотечни кредити, но в същото време не правят нищо с депозитите си.

Точно така, но трябва да знаете, че Япония изпитва негативните ефекти от средата на ниски лихви в продължение на 15 години. Мисля, че хората осъзнават това. Ако ме питате дали ще започнат да инвестират в недвижими имоти, съмнявам се, защото те вече го правят. Пазарът е нагоре. Дори на фона на отрицателните лихвени проценти не вярвам, че ще започнат да купуват недвижими имоти.

Не искат да се опарят.

Точно така!

Накъде е изходът тогава? Г-н Курода заяви, че ще стигне дори по-далеч. Той иска да насърчи банките да кредитират повече, да задвижи икономиката и потреблението. В същото време знаем какво се случва с институционалните инвеститори, те трябва да направят нещо с цялата тази ликвидност, която се предполага, че ще дойде от по-ниските лихви. Трябва да започнеш да продаваш повече японски правителствен дълг. Но доходността по 10-годишните облигации в Япония е отрицателна. Ако цените започнат да падат, те няма да искат да купуват, знаейки че именно това ще последва.

Мисля, че едно нещо е сигурно: отрицателните лихвени проценти ще накарат много инвеститори особено институционални такива да пренасочат инвестициите си извън Япония. Това е така, защото, както казахте, доходността е твърде ниска и ако искат да имат някаква възвръщаемост трябва да се насочат някъде другаде. И в голяма част от тези случаи инвеститорите се пренасочват към САЩ, тъй като за японците САЩ е много по-разпознаваем и голям пазар в сравнение с Европа. Въпреки това, може да видите, че Европа, може би, е по-изгодна алтернатива. Мисля, че в някои от случаите инвеститорите ще се ориентират там, но като цяло основната част от паричните потоци ще бъдат пренасочени към САЩ.

 

Последни новини
Още от Новини