Борис Джонсън размести пластовете за Brexit

Коментар на Джил Уард, Лондон, 22.02.2016

Джил Уард. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Джил Уард. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Разбрахме, че кметът на Лондон Борис Джонсън официално обяви, че официално подкрепя излизането на Великобритания от ЕС. Какво означава това за кампанията на Консервативната партия, след като министър-председателят Камерън обеща да вложи сърце и душа в кампанията за оставане в Европейския съюз?

Да, мисля, че това е изключително значимо, както за кампанията, така и за партията на торите. Що се отнася до самата партия, Борис се присъединява към други шест члена на кабинета, които са част от кампанията за напускане на ЕС и той е всеизвестно име във Великобритания. Доста хора тук го познават с първото му име и това доста ще засили кампанията, в сравнение с по-маргинални лидери, като Найджъл Фораж, който също води кампания за напускане. Освен това е значимо за кампанията на ръководството, защото на Борис Джонсън се гледа, като на фаворит за наследник на Дейвид Камерън. Дори пред Джордж Озбърн, който е финансов министър.

 

Джил, каква беше реакцията на британската бизнес общност на сделката, която Камерън осигури в Брюксел през уикенда?

Доста лобистки групи групи се проявиха през уикенда, като заявиха, че повечето от техните членове в бизнесобщността ще гласуват за оставането на Великобритания в ЕС. Групата, която представлява производствената промишленост заяви, че повечето от тях ще гласуват за оставане в общността, основно заради това, че това позволява по-лесен износ. Други, като британската търговска камера, бяха по-критични и казаха, че сделката не е отговорила на очакванията. Но като цяло повечето компании подкрепят оставането на Великобритания в ЕС.

 

Чуйте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Новини