Постигнато е временно споразумение за прекратяване на огъня в Сирия

Изпълнението му се очаква да стартира до дни

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg *** Local Caption *** John Kerry Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg *** Local Caption *** John Kerry

Държавният секретар на САЩ Джон Кери съобщи, че е постигнато „временно споразумение“ за прекратяването на огъня в петгодишната гражданска война в Сирия, предава Investor.bg

Кери, който разговаря с йорданския външен министър Насер Джуда в Аман, Йордания, заяви, че по-рано сутринта е обсъдил и с руския си колега Сергей Лавров споразумението.

"Принципно достигнахме до временно споразумение по условията за прекратяване на огъня, което може да стартира през следващите дни", каза той.

Сега, каза той, и САЩ, и Русия планират да се обърнат към различните страни в конфликта.

Кери каза, че се надява американският президент Барак Обама и руският президент Владимир Путин скоро да проведат разговор и изрази надежда, че след това ще започне прилагане на споразумението.

Кери допълни, че все още има детайли по прекратяването на огъня, които трябва да бъдат изчистени, например изпълнението му.

Държавният секретар каза още, че не е задължително всяка страна да се съгласи със споразумението автоматично, но допълни, че „всеки трябва да направи категоричен избор“.

Последни новини
Още от Новини