Умберто Еко ни остави книгите си

Писателят почина на 84-годишна възраст

Умберто Еко в дома си в Италия. Снимка Bulgaria ON AIR Умберто Еко в дома си в Италия. Снимка Bulgaria ON AIR

Италианският писател и философ Умберто Еко, автор на прочутия роман "Името на розата" почина на 84-годишна възраст на 19 февруари 2016, към 21:30 в дома си, съобщава вестник La Republica, цитирайки семейството. Писателят живееше в Милано и от години се бореше с рака.

Роден в Алесандрия на 5 януари 1932 Еко учи философия в Университета в Торино, където защитава теза за "Естетическите проблеми при Тома Аквински", а от 1975 преподава семиотика в Университета в Болоня.

Еко пише "Името на розата", когато е на 50 /излиза през 1980/; романът досега е продаден в няколко милиона екземпляра, преведен на 43 езика. През 1986 френският режисьор Жан-Жак Ано снима едноименния филм с Шон Конъри.

В интервю за Bloomberg през 2005, запитан за отношението между академичните му трудове и неговите романи, Еко казва:

"Представете си, че сте ядрен физик. Мислите ли за ядрена физика, когато правите любов с жена си? Не. И аз като пиша роман, не мисля за академичните проблеми".

Въпреки че не успя да повтори успеха на първия роман, следващият се превежда и чете по цял свят - конспиративният трилър "Махалото на Фуко" /1988/.

Умберто Еко и още няколко големи имена на италианската литература решиха през ноември да напуснат издателството Bompiani, наскоро купено от групата Mondadori /собственост на семейство Берлускони/, за да се присъединят към новата издателска къща Teseo.

"Накрая ще останат само книгите", каза Еко в интервю по повод световния конгрес по семиотика в София /XII конгрес на IASS/AIS/ през септември 2014 за проф. д-р Кристиян Банков, директор на Югоизточно европейския център за семиотични изследвания.

 

Последни новини
Още от Новини