САЩ надмина Франция като най-голям търговски партньор на Германия

Износът на Бундесрепубликата за Страната на неограничените възможности нараства с 19% до $114 млрд.

Председател на Американската търговска камара в Германия Бернхард Матес Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Председател на Американската търговска камара в Германия Бернхард Матес Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

САЩ изпреварват Франция и стават топ дестинация за германския износ през 2015 г. за пръв път от 1961 г., съобщи Ройтерс. Това се дължи до голяма степен на възстановяването на американската икономика и слабото евро, пише Investor.bg, позовавайки се на данни на германската статистическа служба Destatis.

Износът от Германия към САЩ нараства с 19% до 114 милиарда евро през 2015 г. Доставките за Франция се увеличават с 2,5 на сто до 103 милиарда евро. 

За пръв път от над половин век Франция не е най-големият търговски партньор на Германия и според редица икономисти ситуацията едва ли ще се промени скоро. „Това е по-скоро дългосрочна тенденция“, казва Симон Юнкер от Германския институт за икономически изследвания (DIW).

Според него икономическият ръст в САЩ е частично отговорен за повишеното търсене на германски стоки. Най-голямата световна икономика нарасна с 2,4% миналата година, а Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОИСР) очаква БВП на САЩ да нарасна с 2 на сто през 2016 г.

Френският БВП нарасна с 1,1% през 2015 г. и прогнозата на ОИСР за тази година е 1,2 на сто.

„Американската икономика преживява стабилен икономически подем, от който германските компании извличат полза“, казва Бернхард Матес, председател на Американската търговска камара в Германия. Той посочва и ниските цени на енергията, сравнителни ниските заплати в САЩ и слабото евро.

От средата на 2014 г. еврото поевтиня с близо 20% спрямо долара след експанзионната парична политика на Европейската централна банка. Юнкер отбелязва, че обменният курс значително стимулира външното търсене. Като членка на валутния съюз Франция няма как да извлече полза от слабото евро при търговията си с Германия, обяснява Ройтерс.

Последни новини
Още от Новини