Камерън и ЕС стигнаха до споразумение

След дълги преговори британският министър-председател успя да предоговори условията за членство на Великобритания в ЕС

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

След продължителни преговори в Брюксел Великобритания и Европейския съюз са постигнали споразумение за членството на Обединеното кралство, предаде Investor.bg.

Британският премиер Дейвид Камерън потвърди, че е успял да предоговори отношенията между Брюксел и Лондон и Великобритания ще получи специален статут в съюза.

Освен това той обеща, че ще призове британците да гласуват за оставането им в ЕС по време на референдума, който може да се проведе още това лято.

"Това е достатъчно за мен, за да отправя препоръка, че Великобритания трябва да остане в Европейския съюз", заяви Камерън след приключване на преговорите с европейските лидери в Брюксел. Британският премиер заяви, че е обезпечил условията, поставени в началото на преговорния процес, постигайки специален статут за Великобритания в ЕС. 

По думите на Камерън той е осигурил нови защити на страните, които не са членки на еврозоната, намаляване на бюрокрацията с цел Европа да стане по-конкурентоспособна, намаляване на миграцията в рамките на ЕС, включително "извънредна пауза", която означава, че имигрантите от страните-членки на ЕС ще трябва да чакат четири години за да получат пълен достъп до британската социална система и че ще бъде направено изключение за обединеното кралство по създаването на по-тесен политически съюз.

Дейвид Камерън подчерта, че Великобритания "перманентно" ще остане извън движението на ЕС към по-тесен съюз и никога няма да се присъедини към еврозоната. 

По-неговите думи, Великобритания също така ще има правото да оспори всяко едно развитие в еврозоната, което застрашава британската лира и икономическите интереси на Лондон.

"Ние ще бъдем извън частите на Европа, които не работят за нас и ще бъдем част от тези, които работят. Това ни дава най-доброто от двата свята. Ползите за Великобритания ще бъдат огромни, в размер на милиарди британски лири на година", заяви британският премиер.

Споразумението за оставането на Великобритания в ЕС е получило единодушна подкрепа отвсички лидери на 28-те страни членки, потвърди в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че европейските лидери са се споразумели за "справедлив компромис" с британския премиер Дейвид Камерън, благодарение на което той ще може да агитира за оставането на Великобритания в блока, заяви германския канцлер Ангела Меркел.

"Убедени сме, че с това дадохме на Дейвид Камерън пакет от реформи, с който той може да води кампания във Великобритания за оставането й в Европейския съюз", каза Меркел пред репортери в края на двудневната среща на върха. Тя подчерта, че членството в ЕС представлява огромна ценност, особено във времена на турбулентност и несигурност в света и отправи най-добри пожелания за Камерън през следващите месеци.

„Постигнатото споразумение отговаря на всички опасения на Лондон, но в същото време не засяга фундаменталните ценности на ЕС“, заяви Доналд Туск. „Все пак окончателното решение за членството на кралството в ЕС принадлежи на народа на страната“, подчерта той. „Изпратихме ясен сигнал, че сме способни да жертваме собствените си интереси в името на общото благо. Вярвам, че Великобритания се нуждае от Европа, а Европа се нуждае от Великобритания", каза още той. По думите му решението за специалния статут на Великобритания в ЕС е юридически обвързващо.

„Великобритания винаги е имала специален статут в ЕС, което не й е пречело да играе положителна роля в общността, която се състои от 28 страни членки, а не 27 плюс една“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Последни новини
Още от Новини