Има сделка между Великобритания и ЕС

На 20 февруари Камерън ще я внесе в парламента

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Лидерите на ЕС са постигнали споразумение за оставането на Великобритания в ЕС късно вечерта на 19 февруари, което ще позволи на премиера Дейвид Камерън да организира референдум за оставане или излизане на страната от блока още през юни, съобщава Bloomberg. 

„Договорих сделка, която дава на Великобритания специален статут в ЕС. Ще я предложа пред парламента утре (20 февруари б.р.)“, написа в Twitter премиерът на Обединеното кралство Дейвид Камерън.

„Драмата приключи“, написа латвийският президент Далиа Грибаусхайте в Twitter.

Председателят на Европейската комисия също се включи лаконично в социалната мрежа: „Сделка. Единодушна подкрепа за ново споразумение за Великобритания в ЕС“.

Датският премиер написа в Twitter: „Дейвид Камерън се бори здраво за Великобритания. Добра сделка за Великобритания и за ЕС.

Сделката е постигната след двудневни тежки преговори, като редица анализатори  коментираха, че Великобритания среща по-голяма съпротива от очакваното. 

Ако иска да запази страната в ЕС, за Камерън остава да убеди депутатите и хората във Великобритания да подкрепят оставане на страната в блока. 

 

 

Последни новини
Още от Новини