Ел-Ериан: Перфектната буря в пазарите още не е преминала

Икономистът посочва нестабилността на глобалната икономика, опасенията за липсата на ефективност в паричната политика и липсата на т.нар. „търпелив“ капитал

Мохамед Ел-Ериан, бивш главен изпълнителен директор на PIMCO. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg Мохамед Ел-Ериан, бивш главен изпълнителен директор на PIMCO. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Стабилната седмица за пазарите няма да сложи край на волатилността тази година, заяви Мохамед Ел-Ериан в петък, пише Investor.bg, позовавайки се на CNBC.

“Колкото и да ми се иска да кажа, че волатилността е зад нас, очаквам тя да се върне през идните седмица”, каза главният икономически съветник в Allianz пред американския телевизионен канал. 

CNBC припомня, че широкият индекс S&P 500 се понижи с над 6% от началото на тази година, а CBOE Volatility Index  скочи с близо 13 на сто. Въпреки това акциите на Wall Street изпратиха в петък най-добрата си седмица от тази година, като основните индекси се повишиха с над 2,5%.

Според Ел-Ериан обаче факторите, които създадоха "перфектната буря" тази година, все още не са се разсеяли, което вещае още волатилност. Икономистът посочва слабостта на глобалната икономика, опасенията за това, доколко ефективна е политиката на централните банки и липсата на т.нар. „търпелив“ дългосрочен капитал.

Появиха се спекулации за това дали глобалните развития и колебанията на пазарите могат да принудят Федералния резерв на САЩ да забави темпа на затягане на паричната политика. Засега обаче Фед сигнализира, че ще следва плана за постепенно увеличение на лихвените проценти, като същевременно внимателно следи тенденциите в чужбина.

„Ако Фед вземаше решения въз основа само на САЩ, централната банка щеше да продължи много внимателно и много бавно да нормализира паричната политика“, казва Ел-Ериан. Според него Фед все още изглежда склонен да повиши лихвените проценти тази година, ако финансовите тенденции по света не доведат до проблеми в САЩ.

Последни новини
Още от Новини