Ципрас: Cделка с Великобритания само при отворени граници

Гърция иска в Брюксел да се постигне „единодушно решение" на лидерите на ЕС

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас обвързва съгласието си за сделка за членството на Великобритания в Европейския съюз (ЕС) с редица условия по отношение на бежанската криза.

Гърция иска в Брюксел да се постигне „единодушно решение" на лидерите на ЕС, че до следващата среща на върха в началото на март нито една страна няма едностранно да затваря границата си за бежанци, заявиха в петък правителствени източници в Атина. „В противен случай гръцкото правителство няма да одобри текста на споразумението", посочват източниците.

От четвъртък лидерите на ЕС преговарят по изискванията на британския премиер Дейвид Камерън за осъществяване на европейски реформи. С това трябва да се подсигури оставянето на Острова в рамките на ЕС при референдума, който вероятно ще се състои през юни, пише Investor.bg.

Редица страни имат резерви за предложението. Източноевропейците настояват за ограничаване на британското искане за свиване на социалните програми. Франция и Белгия са срещу желанието на Лондон да участва по-силно в решенията на страните от еврозоната и да има изключения при банковия надзор. Сега обаче Гърция става първата страна, която открито обвързва преговорите за Brexit с друга тема.

От месеци Атина е атакувана от ЕС заради кризата с бежанците, защото хиляди хора безпрепятствено преминават през страната по т. нар. "Балкански път" в северна посока към Западна Европа. Страните от Вишеградската четворка и Австрия заплашиха Атина със затваряне на границата с Македония, която дори не е член на ЕС, ако скоро няма видим напредък в това отношение. 

Последни новини
Още от Новини