Строителните компании в Хонгконг са под натиск за понижение на цените

Коментар на Фредерик Балфор, Bloomberg

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Строителните компании в Хонгконг се опитват да привлекат потенциални купувачи, предлагайки им всякакви подаръци (iPhone, хубаво вино и модерно обзавеждане). На този етап стратегията им не дава търсените резултати. Коментар на Фредерик Балфор, Bloomberg в предаването "Trending Business".

 

Изглеждат твърде отчаяни. Мислех си, че тази стратегия работи.

До някаква степен. Ако предлагате вино за $3000 това вероятно няма да е достатъчно да убедите някого да похарчи $24 млн. за апартамент в Хонгконг. Това е цената, на която се предлагат жилищните имоти към момента. Строителните компании трябва да привлекат купувачи за имотите си. В търговията на дребно това е стратегия, при която продаваш под пазарната цена. И тя ще проработи може би, ако седнат и поговорят с тях за нещата, които реално ще направят. Все още обаче очакванията не се оправдават. Както строителните компании, така и потенциалните купувачи знаят, че цените се понижават и вероятно тази тенденция ще продължи. Едва ли някой ще реши да пристъпи към покупка, след като знае това.

Това означава ли, че ще видим повторение на последната голяма криза на жилищния пазар?

Малко вероятно е да се случи освен ако не настъпи някое непредвидено събитие като например голям финансов срив. Най-голямата корекция видяхме през 1997, когато цените на недвижимите имоти спаднаха с 70%. Въз основа на това, което прогнозират всички експерти, мисля, че ще видим спад на цената с 20-25% през 2016.  

 

Последни новини
Още от Новини