Русия няма да намалява петролния добив

И Саудитска Арабия не е готова да съкрати добивите

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Русия няма намерение да намалява добива на петрол, макар и да има готовност да го замрази. Това коментира първият замecтник-министър на енергетиката Алексей Текслер, предава Investor.bg.

През седмицата сигнал за споразумение между Саудитска Арабия и Русия за ограничаване на добива на петрол стана причина за оживление на пазарите. Цената на европейския сорт брент за кратко докосна 35 долара за барел, а на американския лек суров петрол надхвърли 31 долара за барел. В последните часове обаче тенденцията отново се обърна заради опасенията за пренасищане на петролните пазари.

Затова и вече се чуват коментари, че не е достатъчно просто замразяване на добива, а директно намаление на добивите.

„Този въпрос не стои пред нас“, категоричен е обаче Текслер. Според него Русия има технологични особености в добива, както и собствени интереси, на базата на които се взимат решенията за добива на петрол.

По данни на Централното диспечерско управление на топлинно-енергийния комплекс през 2015 руските петролни компании са добили рекордните 534 млн. тона петрол. Това представлява ръст от 1,4 на сто спрямо 2014.

До този момент енергийният министър Александър Новак вече декларира, че руските компании планират да запазят това ниво и през 2016.

Всъщност и самата Саудитска Арабия не е готова да съкрати добивите, допълва още ТАСС.

По данни на ОПЕК през януари добивът на държавите от организацията се повишава със 131 хил. барела на ден до 32,3 млн. барела на ден. В същото време добивът на петрол в Русия през януари достига до 10,8 млн. барела на ден. 

Последни новини
Още от Новини