Базисната инфлация в САЩ на 4-годишен връх

Общата инфлация добавя 1,4% на годишна база

Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Базисната инфлация (инфлацията като изключим цените на храните и горивата) в САЩ расте с 2,2% на годишна база през януари, което е най-високото ѝ ниво от юни 2012 насам. Ръстът спрямо декември е 0,3%, като надхвърля очакванията за повишение от 0,2% и достига най-високо ниво от август 2011 насам. Данните показват, че компаниите в САЩ започват да са в по-изгодна позиция заради засиленото вътрешно търсене, което им позволява да увеличават цените. Наблюдава се ръст на цените на наемите, дрехите, медицинските продукти, както и нови и втора употреба автомобили.

Евтиният петрол, ниската безработица и растящите заплати в най-голямата икономика в света подкрепят вътрешното потребление, което от своя страна движи базисната инфлация напред. Увеличението на базисната инфлация вероятно ще бъде прието добре от Фед, който следи внимателно устойчивостта на американската икономика в трудната икономическа среда в световен мащаб.

Общата инфлация през януари остава непроменена на месечна база, а на годишна нараства с 1,4% спрямо 0,7% през декември, приближавайки се към целта на Фед, която е в размер на 2%.

„С времето, ако икономиката расте над тренда и пазара на труда се затяга, трябва да очаквате постепенен ръст в инфлацията“, коментира Стивън Стенли, главен икономист в Amherst Pierpont Securities.

Повишението на инфлацията през януари показва, че засега вдигането на лихвите от страна на Фед през декември 2015 не се отразява негативно на ценовия ръст в САЩ.

Последни новини
Още от Новини