Камерън среща по-сериозен отпор от очаквания в Брюксел

Коментар на Райън Чилкот от Bloomberg за предаването В развитие по Bloomberg TV Bulgaria

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският премиер Дейвид Камерън среща по-сериозна от очакваната на срещата на върха в Брюксел, която продължава втори ден на 19 февруари и на която се обсъждат исканията на Великобритания за предоговаряне на условията по членството на страната в ЕС. Това каза по телефона в ефира на Bloomberg TV Bulgaria за предаването В развитие с  журналистът от Bloomberg Райън Чилкот, който следи ситуацията от Брюксел.

Дейвид Камерън е увеличил исканията си по някои въпроси, като например колко години трябва миграт да работи във Великобритания, за да получи право на социални придобивки, като британците. В проектопредложението, което служи за основа на преговорите, бяха заложени 4 години, а по време на обсъжданията Камерън е поискал те да са 13.

Премиерът на Обединеното кралство среща съпротива от Полша, която води недоволството на източните страни по отношение на мерките спрямо мигрантите, а Франция, Белгия и Люксембург имат притеснения във връзка с увеличаването на независимостта на британската банкова система.

Белгия иска да избегне втори референдум за Великобритания, както и повтаряне на ситуацията с Обединеното кралство с други страни от ЕС, макар че тази заплаха не е посредствена.

Чилкот коментира и противоположните резултати, които сочат проучванията във Великобритания, като според телефонните проучвания повече хора искат оставане в ЕС, а интернет пол-овет показват обратното.

Чилкот каза, че очаква постигането на сделка между ЕС и Великобритания, но колкото по-дълго се проточват преговорите, толкова повече се увеличават искащите излизане на страната от ЕС.

 

Последни новини
Още от Новини