Франчайзите на McDonald's не вярват в мерките на компанията

Това сочи вътрешно проучване на компанията

Проучване сред франчайзите на McDonald's в САЩ показва, че голяма част от тях не вярват, че мерките, предприети от компанията за излизане от кризата и справяне с намаляващите продажби, ще дадат резултат.  Лесли Патън от Bloomberg коментира темата.

Водеща новина излезе от McDonald's. Вътрешно проучване разкрива, че франчайзите от веригата за бързо хранене са песимистични по отношение на усилията на компанията да преобърне негативната ситуация, в която се намира. Ще включим Лесли Патън от Bloomberg, която следи историята, с повече подробности. Лесли, разкажете ни повече по темата.

Проучването показва, че франчайзите, в САЩ са все по-песимистично настроени. Те не смятат, че преструктурирането работи и ситуацията продължава по този начин от известно време. Изглежда започва да се превръща в проблем. Важно е да се отбележи, че проучването е направено през октомври и ноември, което беше в началото на усилията на компанията да обърне нещата в своя полза и тогава едва 14% от франчайзите са считали, че планът на McDonald's работи.  

 

Каква част от ресторантите на McDonald's са франчайзи и каква част - собственост на компанията?

В САЩ около 90%, така че въпросът е важен за компанията. Това е по-голяма част от ресторантите McDonald's в страната.

 

Какво не работи за компанията?
Най-важното, откакто направиха проучването, е целодневната закуска. Започнаха да я предлагат през октомври. През октомври и ноември обаче франчайзите на компанията не са вярвали, че мерките ще са успешни. Имаше и някои други промени в начина на работа на компанията, като например по-дълго печене на питките за хамбургерите, но очевидно франчайзите не смятат, че тези мерки са работели особено добре.

 

Каква сила имат франчайзите при общуването с компанията-майка?

Трудно е да се каже. Процесът е вътрешен за компанията. Новият главен изпълнителен директор се опита да комуникира повече с франчайзите и да разбере какъв е проблемът в ресторантите и как продажбите да тръгнат нагоре отново. Трудно е да се каже доколко франчайзите комуникират с McDonald's.

 

Акциите на компанията поевтиняха, а след това се възстановиха. Знам, че проучването е направено преди въвеждането на целодневните закуски. Но пред какви предизвикателства са били изправени франчайзите преди въвеждането им?

От оперативна гледна точка въвеждането на целодневна закуска беше трудно за франчайзите. Наложи им се да продават нов продукт във всички часове на деня и да имат в наличност продукт, който никога преди не са приготвяли. Дори самото осигуряване на достатъчно пространство за готвене и касиери може да е било трудно и да е създало проблеми. 

 

Последни новини
Още от Новини