Fannie Mae с печалба от $2,5 млрд. в Q4 на 2015

През 2015 нетната печалба на Fannie Mae е $11 млрд. при $14,2 млрд. през 2014

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Контролираната от американското правителство ипотечна компания Fannie Mae ще плати на Министерството на финансите на САЩ $2,9 млрд., след като спечели $2,5 млрд. през четвъртото тримесечие на 2015, съобщава Investor.bg.

Компанията, която бе поставена под особен надзор заедно с по-малкия си конкурент Freddie Mac по време на финансовата криза от 2008, върна на щатското финансово министерство $147,6 млрд. под формата на дивиденти. Базираният във Вашингтон Fannie Mae получи $116,1 млрд. от ведомството от 2008 насам.

Под условието на особения надзор двата ипотечни гиганта са задължени да предадат всички печалби над определен минимален праг. Плащанията се считат за възвръщаемост върху инвестиция, а не като връщане на помощта, с което на практика няма съществуващ механизъм, по който биха могли да излязат от държавния контрол.

През 2015 нетната печалба на Fannie Mae е $11 млрд. при $14,2 млрд. през 2014. Според компанията сред една от причините за спада са разходи по съдебни спорове, свързани с продадени ценни книжа на Fannie Mae.

В четвъртък надзирателят на Fannie Mae и Freddie Mac призова Конгреса да побърза с обновяването на системата за жилищно финансиране в САЩ и предупреди за риска от недостиг на капитал в дружествата.

Директорът на Федералната агенция за жилищно финансиране Мел Ват призова политиците „да участват в работата по изработването на реформа за жилищното финансиране, преди да се разрази криза на инвеститорското доверие или друг вид криза“.

Fannie Mae и Freddie Mac купуват ипотеки от банки и ги пакетират в ценни книжа, за които гарантират плащането на главница и лихва за инвеститорите.

Последни новини
Още от Новини