Allianz с по-ниска печалба от очакваното

Компанията цели 15% ръст на печалбата на акция до 2018

Guido Krzikowski/Bloomberg News Guido Krzikowski/Bloomberg News

Най-голямата застрахователна компания в Европа Allianz SE не успя да отговори на oчакванията за печалба за четвъртото тримесечие заради множеството застрахователни претенции в резултат на природни бедствия, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба на компанията е нараснала до 1,42 млрд. евро през тримесечието спрямо 1,22 млрд. евро през същия период на миналата година, заяви базираният в Мюнхен застраховател в петък. Консенсусните очаквания на шестима анализатори, анкетирани от Bloomberg, бе за печалба на стойност 1,56 млрд. евро.

Главният финансов директор на компанията Дитмар Вемер даде интервю за Bloomberg, в което коментира резултатите на компанията и плановете и за бъдещето.

"Печалбата ни преди данъци очевидно е в рамките на очакванията на анализаторите за между 10,7 – 10,8 милиарда оперативна печалби. Това е, което очакваха всички. Отписахме част от полижетелната си репутация в счетоводния баланс от бизнеса с животозастраховки в Азия през четвъртото тримесечие и това доведе до известен спад в нетната ни печалба. Въпреки това увеличаваме дивидента си до 7 евро и 30 цента на акция. Мисля, че това е чудесна дивидентна доходност, отговаряща на политиката ни да изплащаме 50% от печалбата си под формата на дивидент. Мисля, че всички трябва да са много щастливи от резултатите днес", каза Вемер.

Разбирам и това действително е увеличение, но анализаторите на Bloomberg очакваха дивидентът да достигне 7,40 евро. Ще има ли обратно изкупуване на акции от Allianz? Част от плана ви за 2015 ли е това? Анализаторите го очакват, целта ви е 5% възвращаемост от акциите? Част от дневния ред ли е тази мярка?

През миналия ноември обявихме 3-годишен стратегически план, който ще приключи през 2018. Резултатът от 2015 е чудесна отправна точка за пътуването ни до постигането на стратегическите ни цели до 2018. Една от тези цели е реализирането на ръст в печалбата на акция от 5% през тези 3 години. Вярвам, че през 2018 печалбата ни на акция ще се е увеличила с 15%. Именно това е целта ни.

Говори ли сте за план за обратно изкупуване на акции?

Не сме говорили за  план за обратно изкупуване на акции, защото целта ни е печалбата на акция да нарасне с 15% през тези 3 години и ще видим как точно ще го постигнем. Може да има възможности на пазара и излишен капитал, който да бъде върнат на акционерите. Ще видим кое ще е най-доброто решение за дългосрочния интерес на акционерите ни през следващите години.
бясните движенията. Пазарите усетиха разпродажби и достигнаха нива на подкрепа. S&P 500 стигна дъно, както през 2009, откъдето започна ръста му. Така че достигнахме добри нива на подкрепа, а настроенията са толкова силно негативни и засилените знаци за действия от страна на централните банки, както и с по-добри от очакваните данни от САЩ, показващи, че най-лошото за производствения сектор в САЩ е преминало, ситуацията се подобри. Мисля, че може би достигнахме дъното и сега покачването на индексите е добър признак. Трябва обаче да видим докъде ще издържи то. Считаме, че акциите ще се представят добре през годината, но е рано да се каже със сигурност дали спре преминали най-ниската точка.

 

Последни новини
Още от Новини