Заявленията за помощи за безработни в САЩ с неочакван спад

Ситуацията на пазара на труда остава стабилна

Производство на вълна в САЩ. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Производство на вълна в САЩ. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Заявленията за помощи за безработни в САЩ неочаквано паднаха със 7 хил. до 262 хил. през седмицата, приключила на 13 февруари, което е най-ниското ниво от 21 ноември насам, съобщава Bloomberg, позовавайки се на доклад на Министерството на труда.

Данните показват, че ситуацията на пазара на труда в САЩ остава много стабилна. Въпреки по-слабото външно търсене заради забавянето на световната икономика, благодарение на евтиния петрол и ръста на заплатите американското потребление остава силно и достатъчно да поддържа пазара на труда на стабилно равнище. Безработицата е на рекордно ниско ниво от 4,9%, а изненадващия спад в новоподадените заявления за помощи за безработни подхранва оптимизма за пазара на труда.

Положителните данни от сектора са един от малкото индикатори, които продължават да подкрепят вдигане на лихвите от страна на Фед. Очакванията за подобно развитие на нещата все повече се понижават заради нестабилната среда около световната икономика и финансови пазари.

Протоколът на Фед, публикуван на 17 февруари, показа, че паричната институция се притеснява за рискове пред САЩ, които могат да произлязат от поевтиняването на суровините и нестабилността на финансовите пазари.

 

 

Последни новини
Още от Новини