Юнкер е уверен в сделката с Лондон

Председателят на ЕК смята, че ЕС и Обединеното кралство ще се споразуменият

Жан-Клод Юнкер. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Жан-Клод Юнкер. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че споразумението за оставането на Великобритания в ЕС е близо, като то ще остави британските гласоподаватели да решат дали страната им да остане в съюза или да излезе от него още през юни, съобщава Bloomberg.

“Уверен съм, че ще имаме сделка”, каза Юнкер преди започването на срещата на върха в Брюксел, която ще се проведе на 18 и 19 февруари и от която се очаква да даде повече ясното около съдбата на Обединеното кралство в ЕС.

Юнкер все пак призна, че „все още има много за дискутиране по някои точки“.

Откакто беше преизбран на изборите през май британският премиер Дейвид Камерън посети 20 от общо 27 страни членки на ЕС, сред които и България, като посещенията му през последните седмици бяха пряко насочени към намиране на подкрепа за условията по предоговарянето на членството на Великобритания в ЕС.

Оптимизмът на председателя на ЕК дава поводи за оптимизъм на лагера, искащ оставане на Великобритания в ЕС, но несигурността все още остава налице, като дори да бъде постигнато споразумение със страните от ЕС някои анализаторски компании като Pacific Investment Management казват, че тя вероятно ще продължи да тежи върху британските пазари през следващите няколко месеца.

Изходът от самия референдум е силно неясен, като различните проучвания сочат различни резултати и можем да заключим, че засега няма ясно изявен фаворит сред лагерите „за“ и „против“ оставане на Обединеното кралство в ЕС. Постигането на сделка с останалите страни членки обаче може да убеди някои скептични британци да подкрепят оставане на страната в блока.

 

Последни новини
Още от Новини