Венецуела с първо увеличение на цените на бензина от 20 години

Горивата поскъпват с 6086%

Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви първото увеличение на цените на бензина от почти 20 години насам и силно обезценяване на валутата. По думите му целта е да се вдигне на крака западащата икономика, сериозно засегната от срива на цените на петрола, който формира 95% от чуждестранните приходи, съобщава Investor.bg.

Цените на горивата във Венецуела ще скочат с 6086% за бензин 95 октана и с 1300% за 91 октана, считано от петък.

Официалният обменен курс, използван за вноса на хранителни и медицински продукти, ще се понижи до 10 боливара за долар от 6,3 боливара, считано от четвъртък, като има и втори плаващ курс.

Съобщението на социалистическото правителство от сряда разкри някои от реформите на свободния пазар, за които тръбяха анализаторите в зависимата от петрол страна. Според много критици обаче реформите не отиват достатъчно далеч, за да подкрепят затруднената икономика.

„Това е необходима мярка, необходимо действие за балансиране на нещата, поемамотговорност за него“, каза Мадуро по време на 5-часова телевизионна реч, с която обяви мерките.

Мадуро допълни, че новите цени на горивата ще подпомогнат социални програми, например жилищни, здравни и образователни, които спечелиха много последователи на предшественика му Уго Чавес, насочил страната по социалистическия път преди 17 години.

Мадуро каза, че се надява мерките „да бъдат разбрани от хората на улицата“, намеквайки за вълната от насилие през 1989, която остави след себе си стотици жертви и която бе предизвикана от повишаване на цените на горивата. Мадуро обяви още 20-процентно повишение на минималната заплата в страната, считано от 1 март.

Но дори след увеличенията горивата във Венецуела остават най-евтините в света, позволявайки на венецуелците да пълнят резервоарите си с високооктанов бензин на цената на три бири.

Анализатори от Wall Street преди време заявиха, че Венецуела се нуждае от сериозно обезценяване на валутата, съкращаване на разходите и повишаване на цените на горивата и електроенергията, за да се избегне допълнително западане на икономиката. Местни анализатори обаче твърдят, че мерките, обявени от Мадуро, не са достатъчни.

Според анализатора Луис Висенте Леон правителството ще трябва постоянно да коригира цените на горивата, за да не бъде ефектът унищожен от инфлацията, която през 2015 бе 140%.

Той добавя, че промените в системата на обменния курс не са фундаментални. „Ще трябва да изчакаме и да видим какво ще се случи, но не смятам, че ще е достатъчно“, коментира той в социалната мрежа Twitter.

Мадуро въведе мерките с декрет, след като върховният съд отхвърли решението на контролираното от опозицията народно събрание да не му дава специални правомощия. Конфронтацията с опозицията, която има мнозинство в законодателния орган от януари насам за пръв път от 17 години, накара дори умерени представители да станат по-радикални.

Двукратният кандидат за президент на опозицията Енрике Каприлес, който е лидер на умереното крило, заяви подкрепата си за евентуален референдум за сваляне на Мадуро от власт.

„Конституционният момент дойде, нека го отзовем“, написа той в Twitter след речта на Мадуро.

Съгласно конституцията опозицията трябва да събере почти 4 млн. подписа, за да свика референдум и след това срещу него да гласуват повече хора, отколкото подкрепилите го на президентските избори през 2013.

Последни новини
Още от Новини