T-Mobile с трикратен ръст на печалбата

Компанията печели от лизинговите си предложения

Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Американският мобилен оператор T-Mobile US навлиза в етапа за наддаване за нови мобилни честоти със сериозен ръст на финансовите си резултати. Печалбата за 2015 г. достига 733 млн. долара, което е трикратен ръст спрямо спечелените 247 млн. долара година по-рано, обяви базираната в Белвю, Вашингтон, компания. Джон Легере, главен изпълнителен директор на T-Mobile, коментира резултатите и позицията на компанията пред Bloomberg.

Голям ден за Вас. Зашеметяващо представяне, докато останалите мобилни оператори страдат.  

Радвам се, че сте тук, в магазина ни на Таймс Скуеър. Няма как да съм по-щастлив за служителите ни, за клиентите ни и за акционерите. Права сте, представихме се зашеметяващо. Добавихме 8,3 милиона нови клиенти през 2015. Реализирахме 108% растеж в общия за индустрията обем на продадените на лизинг устройства. Нека ви дам представа какво означава това. През 2015 T-Mobile е привлякъл по този начин 3,5 абонати, докато AT&T и Verizon взети заедно са загубили 269 хил. абонати.

Но реализирате ли печалби по този начин? Започнахте ценовата война преди няколко години с програмата Uncarrier. Чудесно е за потребителите.

Потребителите продължават да растат.

Но печелите ли?

Причината да съм толкова шастлив днес, е, че моделът работи. Ръстът на потребителите води до ръст в приходите. Приходите ни нарастват с 11,7% на годишна база, а печалбата ни преди лихви, данъци и амортизации расте с 31,2%, а коригирания свободен паричен поток през четвъртото тримесечие расте с 800% на годишна база. Моделът работи. Правим го като разрешаваме проблемът на клиентите с момента на плащането. Звучи клиширано, но по този начин успяхме да поправям глупавия, неработещ и арогантен модел на индустрията, отговорна за най-важното в живота на повечето хора.

Правите нещата по нетрадиционен начин. Много се говори за мрежовата неутралност във връзка с видео стрийминг услугата Binge On. Ще се наложи ли да промените начина, по ко йто планирате да развиете услугата?  

Ние сме за мрежовата неутралност. Нека ви представя визията за това накъде сме се насочили. Цялото съдържание се е насочило към интернет пространството, а целият интернет – към мобилните устройства. Най-бързо растящият сегмент е видеото. Затова създадохме  Binge On – всеки може да дойде, всеки който създава съдържание и всеки клиент, който иска да го гледа. Очевидно услугата е право в целта по отношение на мрежовата неутралност.

Абонатите ви растат. Какво ще стане през следващата година?

Прогнозите ни са за ръст между 2,4 до 3,4 млн. нови абонати.

Какво можете да ни кажете за американската икономика и потребители? Всички мислят, че сме в период на сериозно забавяне, но аз не го усещам тук.

Това беше 11-тото поредно тримесечие, в което абонатите ни нарастват с над 1 млн. Мога да кажа няколко неща. Можем да оцелеем във всяка икономика, защото без значение от състоянието на икономиката хората няма да се лишат от безжичните услуги. Може би дори още повече в по-трудна икономическа среда, защото тогава потребителите разпределят парите си по-внимателно. Аз обаче виждам активна икономика. Нивото на клиентите в бизнеса ни е по-високо от когато и да било.

Как тогава си обяснявате това, че акциите ви бяха толкова силно ударени през януари? По-силно от останалите на пазара?

Има два фактора. Първо, акциите ни поскъпнаха с 45% през миналата година. Второ, ние сме дългосрочно ориентирани. Нашите акции са едни от най-препоръчваните за дългосрочни инвестиции. В момента, в началото на 2016, хората продават каквото могат, а не каквото искат. Средната прогноза за цената на акцията ни през следващите 12 месеца е $46 и аз съм доволен от това.

Kак ще стигнете от 4G до 5G?

Първо истинската 5G мрежа няма да е достъпна скоро, ще има известно забавяне, но можете да ми се доверите, че когато това стане, ще сме първите, които ще я въведем.

Последни новини
Още от Новини