Кой говори сериозно за намаляване на производството

Амрита Сен, гл. петролен анализатор Energy Aspects

Рафинерията на Petroleos Mexicanos Miguel Hidalgo в Тула де Аленте, Мексико, снимка: Susana Gonzalez /Bloomberg Рафинерията на Petroleos Mexicanos Miguel Hidalgo в Тула де Аленте, Мексико, снимка: Susana Gonzalez /Bloomberg

Амрита Сен, гл. петролен анализатор Energy Aspects коментира съобщенията за замразяване на производството на петрол от Иран. Интервю за Гай Джонсън от Bloomberg на 18 февруари 2016.

 

Амрита, петролът продължава да расте, колко рязко след последните дни! Това оправдано ли е от това, което виждаме на място в региона?

Не вярвам балансът да се е променил. Страните казаха, че замразяват производството.

Иран го направи много ловко.

Те говореха колко чудесно е всичко и подкрепяха всички, без да поемат ангажименти. Това се очакваше.

Всъщност никой не очакваше Иран да каже, че ще замрази производството на нивата от януари.

Така че не, не мисля, че балансът изобщо се променя.

Всички страни ни дадоха достоверни цифри. Ирак произвежда 4,778 млн., Кувейт - 3 млн барела. Те всички искат да замразят на тези завишени нива.

Но смятам, че това, което се промени е, че много хора, които бяха силно мечи настроени към пазара и разпродаваха отдавна, фактът, че те изобщо говорят, означава, че са вълци сред стадото.

Не вярвам, че хората веднага разпродаваха, мисля, че бе въведен елемент на несигурност.

Затова видяхме тази ценова реакция.

 

Докато си говорим, брентът падна.. Кажете ми за двустранни риск. Колко симетричен е рискът, който прилагаме? Страните-производителки говориха, замразиха цените, тайно се договориха. Но всъщност нямат никакво намерение значително да променят статуквото -  свръхпредлагане.

Абсолютно. Това е първата крачка. Затова хората се поизнервят от мечите настроения при петрола.

Това е първата стъпка и няма никакви гаранции за сделка. Все още е ясно, че Саудитска Арабия няма едностранно да намали производството.

Те просто казват: "Ами ние винаги сме намалявали производството, вие готови ли сте да го направите?"

Но има огромно недоверие.

"Тогава да говорим за замразяване на добивите - покажете ни, че можете да ги замразите и тогава ще говорим за съкращаване".

Няма начин да повярваме, че Иран ще започне да замразява производството. Мисля, че ще има някои преговори. Иран трябва да получи някои отстъпки и ще ги получи. Но ще отнеме месеци.

Така че, да, свхърпроизводството продължава.

И въпреки това Ирак, Нигерия и Ангола няма да увеличат производството.

Капиталовите разходи са огромни и ще видите спад в производството.

Така че може да чуем, че са намалили производството, но всъщност те ще загубят производство, заради ниските цени на петрола.

 

Последни новини
Още от Новини