Германия подкрепя разделение на функциите на ЕЦБ

Паричната политика и надзорната дейност трябва да се водят отделно

Англа Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Англа Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Коалицията на германския канцлер Ангела Меркел подкрепи резолюция, призоваваща за пълно разделение между надзорната функция на ЕЦБ и функцията и за правене на парична политика, съобщава Bloomberg.

Долната камара на немския парламент гласува „за“ предложението, което призовава правителството да направи така, че малките, по-нискорискови институции, като кооперативни и спестовни банки, да не са прекалено обременени с регулаторни изисквания. Предложението, което не е законово обвързващо, е изходът от преглед на възможността за създаване на европейски надзорни органи за банките, застрахователите и търговците на ценни книжа в отговор на Световната финансова криза.

„Двойната компетенция на ЕЦБ за парична политика и надзор е неприемлива в дългосрочен план“, каза депутат от коалиционната партия на социалдемократите в кабинета на Меркел.

Немският финансов министър Волфганг Шойбле каза през миналия месец, че разделението е „спешно необходимо“.

За да избегне конфликт на интереси ЕЦБ провежда надзорната си дейност отделно от дейността по правене на парична политика, но в крайна сметка решенията и по двата въпроса с одобряват от Управилтения съвет на институцията.

Последни новини
Още от Новини