ЕЦБ няма ограничения в паричната политика

Инфлационната цел пред институцията остава

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) няма ограничения в това, колко далеч може да стигне при прилагането на инструментите на паричната си политика, за да гарантира, че инфлацията ще се върне на исканите нива. Това показва стенограмата от последното заседание на ЕЦБ, публикувана на сайта на институцията цитирана от Investor.bg.

„Ако Изпълнителният съвет трябва да засили употребата на наличния набор от мерки, за да постигне целите си за ценова стабилност, той няма да се поколебае да го направи“, пише в текста.

„Бяха необходими уверения, че Изпълнителният съвет има разнообразни инструменти на разположение, за да реагира на ситуацията, както и че няма лимит на това колко надалеч ще стигне в прилагането на този инструментариум в рамките на мандата си, така че да постигне целево ниво на инфлация от малко под 2%“, се казва още в стенограмата.

На 21 януари ЕЦБ остави програмата си за стимули, както и лихвените проценти, непроменени, но сигнализира, че на следващата среща през март може да преразгледа паричната си политика.

Стенограмата потвърждава тази позиция. „Рисковете отново се увеличиха на фона на повишената несигурност за перспективите пред ръста на развиващите се икономики, колебанията на финансовите пазари и пазарите на суровини, както и предвид геополитическите рискове“, пише в текста.

В документа се подчертава изрично, че „динамиката при инфлацията продължава да е по-слаба от очакваното, което в комбинация с очакванията за по-ниска инфлация увеличава рисковете от вторични ефекти“.

Последни новини
Още от Новини