Teva чака одобрение да купи Allergan

Teva ще се превърне в най-големия производител на генерични лекарства

Филип Фрост, председател на Teva Pharmaceutical Industries Ltd. в борсата в Тел Авив, 2013. Photographer: Ariel Jerozolimski/Bloomberg Филип Фрост, председател на Teva Pharmaceutical Industries Ltd. в борсата в Тел Авив, 2013. Photographer: Ariel Jerozolimski/Bloomberg

Teva Pharmaceutical Industries Ltd. (Израел) ще се опита да получи предварителното одобрение на Европейския съюз, за да купи поделението за генерични медикаменти на Allergan Plc като направи някои отстъпки пред регулатора, заяви източник запознат със сделката, цитиран от Bloomberg.

Teva и Allergan ще се срещнат най-късно в четвъртък, 17 февруари 2016, за да изработят предложение за осъществяване на сделката така, че да не бъде нарушено европейското антитръстово законодателство.

Ако европейският регулатор приеме предложението, сделката ще се осъществи без да се прилага изискването за период от 90 работни дни, в който срещу нея могат да бъдат направени възражения. Двете компании смятат да сключат сделката до края на март.

Предложението на Teva за 40,5 милиарда в брой и акции цели купуването на бизнеса с генерични медикаменти на Allergan, което ще превърне израелската компания в най-големия производител на генерични лекарства. Това ще донесе на Teva огромно предимство при воденето на преговори с държавни и частни здравни застрахователи. Allergan ще получи 1 милиард долара компенсация от Teva, ако сделката не се осъществи заради законови пречки.

Говорителят на Teva Пол Уилиямс заяви, че разговорите с ЕС са „продуктивни и позитивни“, но че не може да прогнозират как или кога ще приключат.

От Allergan все още не са отговорили с коментар. Европейската комисия в Брюксел отказа коментар.

Федералната комисия по търговията на САЩ все още обследва сделката, която бразилския антитръстов регулатор одобри безусловно през декември.

По оценка на Teva, една от седем рецепти за генерични лекарства, изпълнявани в САЩ включва някой от продуктите на компанията. Компанията Allergan е особено известна с подмладяващите си инжекции с Botox, но произвежда и редица медикаменти срещу глаукома, язва както и антидепресанти.

Последни новини
Още от Новини