Сделката между Русия и Саудитска Арабия не впечатли анализаторите

Освен тях производството няма да увеличават Катар и Венецуела

Али ал Наими, петролен министър на Саудитска Арабия. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Али ал Наими, петролен министър на Саудитска Арабия. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Русия, Саудитска Арабия, Катар и Венецуела се договориха да замразят производството на петрол на нивата от януари на среща в Катар. Русия и Саудитска Арабия са двата най-големи производителя на петрол в света и това са първите им координирани действия, които трябва да подкрепят цената на суровината, или поне да не позволят тя да падне допълнително.

След обявяването на решението петролът сорт Брет поскъпна с 6% до $35,47 за барел в 10 ч. българско време на 16 февруари, но след това голяма част от ръста беше изтрит, като към 11:08 ч. българско време цената на барел петрол сорт Брент на международните борси е $32,47.

Ричард Гори, генерален директор на JBC Energy Asia, коментира пред Bloomberg споразумението и какво влияние ще окаже то на петролния пазар.

Гори каза, че споразумението няма да доведе до нищо и че петролният пазар ще започне да се балансира едва през второто полугодие на 2016, когато започне да се стопява свръхпредлагането на пазара.

„Разбира се, налице ще е волатилност, но не очакваме петролът да прехвърли границите от $40 долара преди да стигнем втората половина на годината“, каза Гори.

Вижте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини