Ръстът на заплатите във Великобритания остава слаб

Безработицата продължава да е на рекордно ниско ниво

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Ниската безработица във Великобритания не успява да накара работодателите да увеличат значително пазарите, показват официалните данни за пазара на труда в Обединеното кралство през последното тримесечие на 2015.

Безработицата остава на най-ниското си ниво за последните 10 години, достигайки 5,1%, но ръстът на заплатите се забавя до 1,9%. Това подхрани очакванията, че има още много време преди Английската централна банка да повиши лихвите от рекордно ниското им ниво. Основната лихва във Великобритания в момента е 0,5%.

„Докато безработицата продължава да е на рекордно ниско ниво, както и броят на свободните работни места, ръстът на заплатите остава потиснат“, коментира статистика от Националното статистическо бюро на Великобритания Ник Палмер.

Ръстът на заплатите се следи отблизо от пазарите и анализаторите, защото той ще е признак за инфлационен натиск, какъвто Английската централна банка(BoE) не може да постигне в последно време. Макар че инфлацията в страната нарасна с 0,3% през януари, което е 12-месечен връх, тя остава далеч от целта от 2% на Английската централна банка.

От друга страна слабата инфлация намалява натиска върху работодателите за увеличение на заплатите, отбелязаха от BoE.

 

Последни новини
Още от Новини