Събудихме ли се от кошмара в европейския банков сектор?

Коментар на Едуърд Робинсън, Bloomberg

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Гай Джонсън, Bloomberg:

Редакторът на Bloomberg Ед Робинсън нарече масовите разпродажби в банковия сектор кошмар на европейките борси. Сега той е при нас.

Едуърд Робинсън, Bloomberg:

За мен е удоволствие.

Гай Джонсън, Bloomberg:

Все още не мога да се събудя.

Едуърд Робинсън, Bloomberg:

Все още не можем, да. Мисля, че банковият сектор преминава през трансформация. Миналата седмица станахме свидетели на масови разпродажби. Тази седмица виждаме, че акциите поскъпват и наблюдаваме леко оживление. Това, което виждаме е голяма трансформация, която ще продължи поне 2-3 години. Големият тест за Джон Крайън и останалите  се състои в това дали пазарът ще им даде нужното време, за да въведат плановете за преструктуриране, за които говориха по-рано през октомври, и да стабилизират банковите институции.

Гай Джонсън, Bloomberg:

С това вече отговорихме на въпроса. И отговорът е не. Ако погледнете волатилността при цените на акциите от началото на годината, очевидно е, че пазарът няма да ги чака.

Едуърд Робинсън, Bloomberg:

Така е, но те нямат друг избор освен да продължат напред и въведат тези планове. Те обещаха на пазарите, че ще го направят. Регулаторните органи настояват да го направят.

Гай Джонсън, Bloomberg:

Говорихме, че е криза. Кои факторите на тази криза можете да откроите?

Едуърд Робинсън, Bloomberg:

Факторите са регулаторни. Те са закономерни, базирани на минали събития преди срива, които изплуват при съдебните разходи. Но също така има нови предизвикателства, които не бяхме предвидили като например Fintech. Макар и да се справят с регулаторните изисквания за преструктуриране от Тексас до Силициевата долина, от Ню Йорк до Лондон, те преоткриват базисни банкови услуги, особено в сектора „банкиране на дребно“. Peer-to-peer (P2P) кредитирането, мобилното банкиране и дори използването на биткойн. Така че банките трябва да балансират между това да намаляват разходите си, но същевременно да инвестират в изследвания и развитие (R&D), за да посрещнат цялото това технологично предизвикателство.

Гай Джонсън, Bloomberg:

Предложете някои от тези трендове.

Едуърд Робинсън, Bloomberg:

Мисля, че банките трябва да се постараят да не бъдат като Fintech компании. От друга страна, те трябва да решат кои бизнеси искат да удовлетворят, както и да определят очакваната норма на възвръщаемост. Това всъщност е големият проблем. Мисля, че това, което видяхме поне при Deutsche Bank и Credit Suisse... Брейди Дъган, както и Аншу Джайн посочиха: „Нека да запaзим инвестиционното банкиране, нека да се опитаме да затвърдим неговото място." Пазарът не харесва това. Няма да сработи. Видяхме как се отрази. Сега вече имаме нови изпълнителни директори, които трябва да се справят с голямото преструктуриране.

 

Последни новини
Още от Новини