Ниската инфлация в Австралия - предпоставка за още облекчения

Коментар на Пол Алън, Bloomberg

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пол Алън от Bloomberg коментира действията на Австралийската централна банка и оповестените финансови резултати на NAB и CSL. 

Пол Алън, Bloomberg:

Енджи, централната банка на Австралия се придържа строго към целите, поставени на срещата през февруари. Разбира се, основна лихва бе запазена на рекордно ниското ниво от 2%. Паричните власти повториха за пореден път, че ниската инфлация създавa предпоставка за по-силно разхлабване на паричната политика, ако това е необходимо. Оптимистични са данните за икономическата активност и подобряването на заетостта. Австралийската централна банка запази очакванията си за слабата инвестиционната активност в добивната промишленост. Институцията подчерта опасенията, свързани с волатилността на финансовите пазари към момента, особено в Китай, както и предизвикателствата, пред които са изправени китайските власти във връзка с валутния курс.

Подобни опасения сподели и гуверньорът на централната банка Глен Стивън пред Австралийския парламент миналата седмица. Неговото изявление беше в унисон с това, което казах по-рано. Ако искате да разберете какво се случва с лихвения процент в Австралия, погледнете към пазарите на суаповете. Там оценяват шанса за намаляване на основната лихва на 51% през следващите три месеца.

Енджи Лау, Bloomberg:

Пол, сезонът на отчетите продължава. Нека да видим как се представя CSL днес.

Пол Алън, Bloomberg:

Няколко добри резултати бяха оповестени. Сред тях се нарежда и финансовия резултат на националната банка на Австралия, позната още като NAB. Ако погледнете последния финансов отчет, кредитната институция записва положителен финансов резултат. Банката отчита ръст на печалбата от 8%, след като неодитираната печалба без еднократни ефекти достигна $1,7 млрд. Приходите също са нагоре с 4% благодарение на по-високия нетен лихвен марж. 

Това е първият отчет, който получаваме от националната банка на Австралия след ликвидирането на дяловете на Clydesdale, което струваше на банковата институция $4,2 млрд. От банката обявиха, че това няма да се отрази на печалбата за първото полугодие и на дивидентите.

Ациите на NAB въпреки това се понижават с 0,2% към момента. CSL оповести ръст на нетната си печалба с 3,8% до $738 млн. Компанията също така прогнозира ускоряване на темпа на растеж, като предвижда ръст от 5% през първото полугодие. Акциите на CSL се представят много добре.

 

Последни новини
Още от Новини