Лоукостът е много динамичен сектор: Airbus

Фабрис Брежие, гл. изп. директор на Airbus

Фабрис Брежие, гл. изп. директор Airbus на авиоизложението в Сингапур, 16 февруари 2016. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg Фабрис Брежие, гл. изп. директор Airbus на авиоизложението в Сингапур, 16 февруари 2016. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg

Фабрис Брежие, гл. изп. директор на Airbus за перспективите за компанията и коригираните поръчки за 2015. Интервю за Стивън Енгъл от авиосалона в Сингапур на 16 февруари 2016.

 

Току-що чухме ревизирани цифри за 2015, още 44 допълнителни поръчки. Откъде дойдоха и как се промениха обстоятелствата?

Много просто. В началото на годината имахме одит на беклога. Имаше някои договори с условия в началото на януари, които отпаднаха.

Затова решихме да ги включим в поръчките.

Това е добра новина.

Увеличава ни леко пазарният дял.

Имаме 58% през 2015.

 

Как изглежда 2016?

За 2016 запазваме твърдо прогнозата си. Ще продължим да консолидираме беклога от 6800 самолета.

 

Виждаме и възможността за още забавяния, особено някои нискоразходни превозвачи в тази част на света, които не искат да получат самолети веднага.

Мнозина говорят, но ние не го виждаме. И Boeing не го виждат.

Всъщност никога не сме имали толкова жизнени клиенти.

Толкова печеливши.

Вярно е също така, че лоукостът е много динамичен сектор. Има много ръст, но и голяма битка между някои конкуренти.

Като цяло мога да потвърдя, че виждаме ръст и причината за това е проста.

Азиатско-Тихоокеанският регион има вече 40% от нашите доставки за 2015. Това е център на растежа и ще продължи така. Освен ако нещо не се срине, но това не е прогнозата.

 

Видях един от най-новите ви А350 с господин Ал Бакър от Qatar Airways. Той е малко разочарован заради своите А320neo и забавянето на двигателите Pratt&Whitney. Иска компенсации. Това от вас ли е, или от Pratt&Whitney?

Прав е. Няма да разкриваме търговските преговори, но това, което е важно е, че A320neo е сертифициран. Той икономисва 15% от горивото и първия самолет го доставихме вече на Lufthansa преди няколко седмици.

Това е бавен старт, по-бавен от очакваното, но ще наваксаме. Qatar Ayrways, като всеки клиент ще бъдат много доволни от него.

 

Виждате ли някакви индикации от клиентите, че с ниските цени на петрола новото поколение двигатели не са така желани? С изключение примерно на А380neo, който се предлага?

Не, ясно е, че трябва да следим за това, но прогнозите на клиентите ни не са базирани на сегашните спот цени. И дори при 50-60 долара за барел мога да ви кажа, че тези нови самолети - 350 и 350neo са икономични.

Така че, не. Все още виждаме как авиокомпаниите търсят новото поколение самолети.

 

Къде ще откриете нови клиенти за А380? Имаше няколко нови поръчки, но освен Singapore Airlines, азиатските клиентите още ги няма.

Да, но имаме All Nippon Airways, които купиха три А380 като начало. И имаме ангажимент от Iran Air за 12 самолета.

Така че съм уверен, че като удвояваме пазара два пъти за 15 години, ще имаме повече нужда от тези големи самолети в големите градове като Сингапур, Хонконг, Лондон.

В Лондон мисля, има 44 самолета А380, които излитат и кацат всеки ден. Представете си!

8% от пътниците, които летят до Хийтроу летят с А380.

 

Ще запълните ли празнината във високия сегмент на А350-1000 и Boeing 777-9X?

Много сме доволни с това, което имаме при А350. Що се отнася до А350-1000, той замества едно към едно 777-300ЕR, който е най-популярния самолет за дълги полети.

С малко изключение.

Намалява потреблението на гориво с 25%, така е много по-икономичен.

Можем ли да имаме по-голям?

Проучваме въпроса, но не е лесно за момента.

 

Последни новини
Още от Новини