Изваждането на Гърция oт Шенген няма да реши бежанската криза

Бежанците тестват сплотеността на ЕС до възможния предел, заяви Доналд Туск

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Изваждането на Гърция извън Шенгенското пространство няма да реши бежанската криза, смята председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той е на посещение в Атина в търсене на изход от проблема, предаде Investor.bg.

Неговият коментар беше направен по повод растящия натиск на останалите държави от Европейския съюз Гърция да спази задълженията си като член на Шенген и да опази външните граници на пространството.

Едни от най-големите критици на Атина се оказаха страните от Вишеградската четворка, които призоваха за укрепване на границите между Гърция и Македония и между Гърция и България с цел да бъде ограничен потокът на бежанците по т. нар. "Балкански път".

В Атина Доналд Туск отбеляза още, че бежанците тестват "сплотеността на ЕС до възможния предел".

След срещата си с Туск премиерът на Гърция Алексис Ципрас отново призова за единно европейско решение на кризата, основано на международното и европейското право, допълва обществената гръцка телевизия ERT. Той отчете, че е необходимо да се ускори работата по отношение на всички приети досега решения за ограничаване на миграционния натиск.

В понеделник гръцки медии коментираха, че страната ще открие още три бежански центъра в рамките на тази седмица. Така Атина ще може да отчете свършеното по време на Европейския съвет, насрочен на 18 и 19 февруари.

Основните теми на европейските лидери ще бъдат бежанската криза и вероятността Великобритания да напусне ЕС. По отношение на темата за т. нар. Brexit Ципрас е убеден, че не е време за какъвто и да било "изход" или exit, а за обединение на силите в ЕС.

Последни новини
Още от Новини