Хинков: 90% от иновациите не са свързани с нови продукти

„Светът е бизнес“ 16.02.16

Красен Хинков Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Красен Хинков Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Все повече бизнеси в България въвеждат иновации в начина си на работа и по конкретно – плоската йерархия. Това каза в ефира на „Светът е бизнес“ съоснователят и директор „Бизнес иновации“ на Innovations Starter Box Красен Хинков. Той говори за ролята на иновациите в световната и българската икономики и посоката на развитие, която заемат родните фирми. България е подготвена за четвъртата индустриална революция, каза Хинков, позовавайки се на силно развития ни IT сектор и предприемачески потенциал на младите.

90% от иновациите нямат нищо общо с нови продукти, а със оптимизация на производството и въвеждане на нови бизнес модели, каза Хинков. Той даде за пример Uber, която с малки промени преобърна така обикновен сектор като таксиметровия транспорт..

Той посочи липсата на дългосрочна стратегия сред една от основните грешки на българските бизнеси, като все пак отбеляза, че това се дължи на средата, допълвайки, че „иновациите са много чувствителни на тема среда“.  Той бе категоричен, че България трябва да подобри бизнес средата си и да въведе върховенството на закона, ако иска да стане технологичен лидер. 

 

Последни новини
Още от Новини