Ганев: Вместо за доходи трябва да говорим за заетост

В развитие, 16.02.2016

Петър Ганев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петър Ганев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трите основни фактора на бедност са степен на образование, дали работиш или си безработен и къде живееш, дали си в областен град или в малко населено място. Това заяви Петър Ганев, старши икономист в ИПИ в своя коментар на изследването за риска от бедност в България в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. 

"При работещи висшисти рискът от бедност е под 2%".

Според Ганев изчерпването на дебатите за бедността с темата за работещите бедни, вече не е релевантно за съвременните данни, защото "има много хора, които работят и са бедни, но далеч по-големият проблем е за хората, които не работят и са без образование".

„Седем пъти се покачва рискът за бедност, ако си безработен в сравнение с това, ако работиш“.

Препоръките на ИПИ по думите на Ганев са, на първо място разговорите за доходи да се преобърнат в разговори за заетост.

"Не трябва просто да се говори за покачване на заплати или за помощи. Това е второстепенно. Първостепенно е да се говори за работните места, които, както и статистиката показва, могат да дойдат само от частния сектор".

"Трябва да има промяна в политиката на регионално ниво, защото голяма част от бедността идва от малките населени места", каза още специалистът. Актуална трябва да бъде и темата за децентрализацията и за "повече собствен ресурс на общините".

"Темата за образованието е необятна, но дуалното образование трябва да се разгърне, както и да се стимулират всякакви гъвкави системи на образование. Те трябва и да бъдат признати като официални образователни форми, защото голяма част не се признават".

Опитваме се да дадем основа, за да се инициира дебат, каза Ганев.

"Последните данни показват положителни тенденции и то повече в Северна България, защото на юг почти се изчерта възстановяването на работни места. Процесите са динамични, но на юг от Балкана говорим за заетост от 45-50% при хората над 15 години, а на север за 40-45%. Делението на север и юг остава. Ситуацията в столицата е драматично по-добра в сравнение с останалата част от страната".

Събеседникът очерта и разликата между риска от бедност в т.нар. развити икономики и картината, която се наблюдава в България. Той говори още и перспективите пред българското общество. 

"По-ясното разбиране на проблемите ме кара да гледам оптимистично, като се наблюдава образователната структура на населението. Половината от възрастните са с основно образование, а от младите – една пета. Това е предпоставка, че те имат повече възможности".

Чуйте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини