Brexit ще свива растежа на Великобритания с 0,5 пр. пункта годишно

Британската икономика може да спадне с над 7% през идните 15 години

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Понижената търговия и по-слабото индустриално производство ще забавят икономическия ръст във Великобритания с 0,5 процентни пункта годишно в следващите 15 години, ако страната напусне Европейския съюз. Това заяви Европейската инженерна асоциация (CEEMET), цитирана от Investor.bg.

Организацията, базирана в Брюксел, представлява 200 хил. компании от производствения сектор и дава една от най-песимистичните прогнози за последиците от евентуално излизане на Обединеното кралство от ЕС. 

Премиерът Дейвид Камерън иска тази седмица на срещата на върха на ЕС да постигне споразумение за предоговаряне на отношенията между Лондон и Брюксел. Ако се стигне до такава сделка, се очаква през юни тази година да бъде проведен референдум за еврочленството на Обединеното кралство.

Според Фредерик Гонанд, професор в университета Пари-Дофин, британската икономика може да се свие с над 7% през идните 15 години при евентуален Brexit. “Последиците може да са още по-големи, тъй като анализите се фокусират над индустриалния сектор и не взимат предвид влиянието над финансовия сектор и услугите”, допълва Гонанд, който е и един от авторите на доклада на CEEMET. Секторът на услугите формира около 80% от британската икономика.

Според френската банка Societe General евентуален Brexit би забавил икономическия ръст на Обединеното кралство с 0,5-1 процентни пункта годишно през следващите 10 години.

Последни новини
Още от Новини