Азия с най-голямо търсене на въздушен транспорт в света

Стивън Лайън, президент на Honeywell Aerospace AP

Модел на C919, разработка на COMAC и Honeywell на изложението в Гуандонг, 2014. Photographer: Brent Lewin/Bloomberg Модел на C919, разработка на COMAC и Honeywell на изложението в Гуандонг, 2014. Photographer: Brent Lewin/Bloomberg

Стивън Лайън, президент на Honeywell Aerospace AP за напредъка на C919, съвместен проект за граждански самолет с Китай и за терненциите на пазара в Азиатско-Тихоокеанския регион. Интервю за Хаслинда Амин, Bloomberg от авиосалона в Сингапур, 16 февруарир 2016.

 

Докъде сте със C919? Как се развива?

Развива се. Работим в тясно сътрудничество с клиента, Comac и техния график. Имаме значително участие по механиката и авиониката. Например допълнителните генератори, спирачките, навигационната система.

Работим с тях, както сме правили в последните 6-7 години. Очакваме първия полет и сертифицирането в близките месеци и години.

 

Казвате, според плана, но не съвсем. Беше забавен няколко пъти. Прототипът трябва да е готов през ноември тази година. Така ли е по график?

Да. Ние се придържаме към плана на клиента. Затова очакваме първия полет към края на годината.

Очаква се производството да започне през 2018-2020. Всеки нов граждански самолет е труден проект.

 

Знаем, че ще получи западен сертификат. Можете ли да гарантирате за неговата ефективност? Безопасността му. Какви уверения можете да дадете за C919?

Ще бъде ефективен и безопасен самолет, както се прогнозира. Особено при тежкия процес на сертифициране по стандартите на EASA и FAA.

Продължаваме да изпълняваме същите процедури, както и в работата си с Boeing и Airbus. Не очакваме значителни трудности при серфицирането му по западните стандарти. Работим заедно с Comac.

 

Имате ли представа какво ще бъде търсенето? Знаем, че има интерес в Китай, но извън Китай - това е въпросът.

Да. Трудно е.  С919 ще бъде като предишните версии на 737 и А320. И други. Bombardier.. Самолетите от различни страни.

Ние смятаме, че в Китай и други региони по света ще има значително търсене на самолета. Затова и участваме. Искаме дългосрочно да партнираме с Китай.

Продължаваме да отриваме среден до висок двуцифрен ръст в региона не само като летателни часове, но и в отбранителния сектор.

Може би леко по-малко агресивно от предишните години, но остава много силен и се дължи на простия факт, че има по-малко самолети на глава от населението в ЮИ Азия и в Китай, отколкото в Европа и Северна Америка.

Така че възможността да прекратим тази тенденция, брой самолети спрямо броя на населението и най-общо летателните часове от икономиката, е полезна. Това е развиваща се индустрия.

 

И двете са нови - растежът и търсенето на пътувания със самолет. Очаквате ли този тренд да продължи?

Да, смятаме, че ще продължи в следващите 10-20 години. И Азиатско-Тихоокеанският регион има най-голямото търсене на въздушен транспорт на света.

Така че очакваме доста силно търсене в следващите 10-20г.

 

Последни новини
Още от Новини