Японската икономика се сви повече от очакваното

Спадът през последното тримесечие на 2015 достига 1,4% на годишна база

Шиндзо Абе, премиер на Япония. Снимка: Chris Goodney/Bloomberg Шиндзо Абе, премиер на Япония. Снимка: Chris Goodney/Bloomberg

През последното тримесечие на 2015 японският брутен вътрешен продукт се е понижил с 1,4% на годишна база и с 0,4% на тримесечна. Данните са доста по-слаби от прогнозните.

Икономическият спад в третата по големина световна икономика се дължи най-вече на частното потребление – най-големият компонент на БВП, който формира 60% от него. Потреблението се свива с 0,8% вместо с очакваните 0,4%, а спад е имало през всичките 3 месеца в края на миналата година.

Инвестициите се представят добре, като растат с 1,4%, а нетният износ, който формира около 18% от японския БВП, допринася с по-малко от очакваното към растежа, като добавя само 0,1%.

Слабото потребление отчасти се дължи на сезонни фактори и топлото време, което понижи продажбите на дрехи и битови уреди, но дори след премахването на тези ефекти спадът е по-сериозен от очаквания.

Неочакваното поскъпване на йената от началото на годината може да окаже негативно влияние на растежа и през първото тримесечие на 2016, като забави инвестициите и износа. Ако тези опасения се оправдаят, японската икономика може за пореден път през последните години да влезе в рецесия, както се случи и през 2011, 2012 и 2014.

 

Последни новини
Още от Новини