Украйна забрани преминаването на руски товарни камиони

Мярката е в отговор на подобна забрана в Русия

Снимки: Goh Seng Chong/Bloomberg Снимки: Goh Seng Chong/Bloomberg

Украйна временно забрани преминаването през украинска територия на руски товарни камиони в отговор на подобна мярка, обявена от Русия, съобщи днес украинският премиер Арсений Яценюк, предаде Investor.bg. 

„Украйна временно замрази транзитните разрешителни за товарни камиони с руска регистрация, докато не получи обяснение и не се реши спорът с Русия“, посочва той в правителствено изявление.

Руското министерство на транспорта спря в неделя движението на територията на страната на товарни камиони с украинска регистрация заради блокирани в Украйна руски камиони.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като "възмутително" "беззаконието" срещу руските превозвачи. 

Забраната за транзита на камионите е най-новият пример за напрежението в отношенията между Украйна и Русия, което се засили, след като Москва анексира Крим и продължава да подкрепя проруските бунтовници в Източна Украйна.

Проукраински активисти започнаха да блокират руски камиони в началото на месеца главно в западната част на страната.

Руското министерството посочи, че някои руски камиони са спрени в Украйна от 11 февруари, което нарушава споразумение за международен транзит между Русия и Украйна. Според Москва в момента в различни области на Украйна са блокирани над 100 камиона, а над 500 не могат да влязат на украинска територия от страни от Европейския съюз, на връщане към Русия. 

По-късно премиерът Дмитрий Медведев не изключи вероятността да бъде спрямо движението на руска територия на всички видове транспорт от Украйна. "Ответните мерки, които бяха взети, за да се подтикне украинската страна да разреши проблема, допълнителните контролни правомощия трябва да се използват в момента спрямо всички видове транспорт от украинска територия", заяви премиерът. 

Той все пак изрази надежда, че Киев скоро ще възстанови движението на руски автомобили, макар да определи украинските действия като "безобразие", което не бива да се търпи.

Последни новини
Още от Новини