Търговският излишък на еврозоната за декември разочарова

Износът на региона надхвърля вноса с 24,3 млрд. евро

Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Търговският излишък на еврозоната за декември разочарова, като достигна 24,3 млрд. евро вместо очакваните 27,5 млрд. евро. По-малката разлика между износа на страните от еврозоната и техния внос през последния месец на миналата година се дължи на проблемите, които се разкриха в световната икономика в края на 2015. Развиващите се пазари остават несигурни и забавящи се, а икономическите данни от САЩ също не вдъхнаха сериозен оптимизъм, като въпреки евтиното евро и силният долар, европейският износ не успя да достигне достатъчно високо ниво, за да оправдае прогнозата.

Най-важните търговски партньори на страните от еврозоната са САЩ и Китай, като нормално негативните новини, идващи от тях се отразиха по същия начин и върху търговския дефицит на съюза от 19 държави, споделящи еврото.

Въпреки по-слабия от очакваното резултат за декември 2015, през последните години Европа се радва на стабилен и висок търговски излишък, за който спомага политиката на ЕЦБ, която остава изключително разхлабена и потиска стойността на еврото. Очаква се Марио Драги да предприеме действия през март и да увеличи стимулите в еврозоната, което може да се отрази положително на търговския баланс на региона през следващите месеци.

Последни новини
Още от Новини