SoftBank прави обратно изкупуване на 14,2% от акциите си

За целта ще са необходими 500 млрд. йени

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Японската телекомуникационна и интернет компания SoftBank Group ще извърши обратно изкупуване на около 14,2% от своите акции, след като книжата на компанията слязоха до най-ниското си ниво, откакто тя пое контрола върху американския оператор Sprint през 2013 г., предава Bloomberg.

SoftBank ще похарчи 500 млрд. йени (4,4 млрд. долара) за обратното изкупуване, като за целта ще използва кешовите си резерви и приходите от продажбата на активи, обяви базираната в Токио компания. Няма да бъде издаван дълг за финансиране на покупката, пише Investor.bg.

Акциите на SoftBank поевтиняха с 28% от началото на годината досега, докато председателят на компанията – милиардерът Масайоши Сон, не успява да върне към успеха Sprint.

Японската фирма разполагаше с около 2,8 трлн. йени в кеш и еквиваленти към 31 декември 2015 г., въпреки че общият ѝ дълг възлиза на 12,3 трлн. йени, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Акциите на SoftBank поскъпнаха днес с 5,7% до 4400 йени в Токио преди обявяването на програмата за обратно изкупуване на акции. Индексът Topix пък скочи с 8 на сто в понеделник.

Sprint увеличи кеша и еквивалентите си с близо 12% до 2,2 млрд. долара през тримесечието, което приключи през декември.

На 10 февруари SoftBank отчете резултатите си за третото фискално тримесечие, обявявайки, че нетната ѝ печалба е спаднала с 87% през периода спрямо година по-рано. Резултатите разочароваха много анализаторите, защото не изпълниха очакванията на експертите.

По думите на SoftBank печалбата ѝ е спаднала рязко до 2,28 млрд. йени (20 млн. долара) от 18,73 млрд. йени година по-рано.

Последни новини
Още от Новини