Продажбите на Reckitt Benckiser надминават прогнозите

Томас Бъкли от Bloomberg обобщава отчета на компанията

Reckitt Benckiser Group Plc, производителят на кондомите Durex и нестероидните обезболяващи Nurofen, отчете ръст в продажбите за четвъртото тримесечие, които надмина прогнозите на анализаторите. Основен фактор за този ръст се смята запасяването с противогрипни лекарства без рецепта от страна на търговците на дребно.

Приходите са нараснали със 7%, което е над средната прогноза от 4,4% от анализите на Bloomberg. Компанията обяви и по-висока печалба за годината и прогноза за повишен ръст през 2016 като това би означавало най-висок пик за последните две години.

„Резултатите са чудесни,“ отбелязва Джеймс Едуърдс Джоунс, анализатор в RBC Capital Markets. „Ако инвеститорите търсят убежище от настоящата волатилност на пазарите, не би било лошо да помислят за Reckitt Benckiser.“

Най-голям дял в ръста за четвъртото тримесечие имат медикаментите продавани без рецепта. Макар да има намалено търсене на лекарства като Strepsils, продажбите на търговците на дребно са високи. От компанията очакват запасяването на търговците на дребно да отслабне през първата половина на 2016.

Инвеститорите могат да очакват поделението за медикаменти без рецепта да има по-добър ръст от средносрочните очаквания за пазара с 4 до 6%. Това е и поделението, което бележи ръст от 14% в продажбите през 2015.

Акциите повишиха стойността си с 6,7% до 6,364 пени на лондонската борса, което е най-рязкото покачване в рамките на деня от октомври 2013.

Компанията прогнозира ръст в продажбите и през 2016. Сравнимите нетни приходи ще нараснат с 4 до 5%, заявява главният изпълнителен директор Ракеш Капур. Оперативните маржове се предвижда да имат „умерена“ експанзия в средносрочен план, което потвърждава и предходната прогноза на компанията. Капхур заяви, че е готов за придобивания в сектора на хранителните добавки, който е фрагментиран и вероятно в него ще има консолидации.

И още малко данни:

* продажби 2015 – 8,87 милиарда лири при очаквани 8,82 милиарда лири
* коригирана оперативна печалба 2015 – 2,37 милиарда лири при очаквани 2,28 милиарда лири
* коригиран оперативен марж 2015 - до 210 базисни пункта до 26,8 %
* Краен дивидент – 88,7 пенса за акция, при предвиждани 70 пенса

 

Последни новини
Още от Новини