Люис: Централните банки са част от проблема

Питър Люис, основател на Peter Lewis Consulting в Asia Edge на Bloomberg TV

Питър Люис. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Питър Люис. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Питър Люис, основател на Peter Lewis Consulting, коментира с Анджи Лау резултатите за БВП на Япония, абеномиката и перспективите пред икономиката в предаването Asia Edge на Bloomberg TV.

Изтекъл ли е експлоатационния срок на Абеномиката?

Да, изтекъл е. Ако погледнете данните за Брутния вътрешен продукт на Япония, японската банка трябва да бъде страшно разочарована, защото ние бяхме свидетели на най-големите социални експерименти, които някога са предприемани от централна банка. Имам предвид количеството пари, които вкараха в системата, нивата, до които пожелаха да смъкнат йената, за да стимулират икономиката. А сега вижте данните. Сега сме свидетели на шести спад на БВП за шест години. Ако погледнете в дълбочина тези резултати, ще видите, че потребителите не купуват и още повече разтварят ножиците между заплатите и цените, които стават все по-големи в японския консуматор. Така че за него става дори по-трудно да харчи. Логичен е въпросът, какъв е пределът, до който Японската банка може да достигне, за да доведе лихвите до отрицателна територия. Мисля, че става дума за самоизпълняващо се пророчество. Мисля, че централните банки всъщност причиняват някои от тези проблеми. Волатилността, която се наблюдава в някои класове активи се захранва от световните централни банки.

 

Да. Със сигурност можете да кажете това в смисъл, че те осигуряват рекордна ликвидност, а сега отдръпват част от нея. Но, разбира се, влияние има и несигурността в Китай. На фона на всички тези глобални турболенции централните банки се опитват да управляват процесите. Губи ли се доверието в тях?

Мисля, че да. Централните банки се опитват да управляват глобалната икономика.

 

Това им е работата!

Но глобалната икономика е твърде комплексна, за да може да бъде управлявана от която и да било централна банка. Процесите, които ръководят световната икономика и БВП на индивидуалните държави, са много сложни и много взаимосвързани. Нито една централна банка не може да мисли, че има силата и мощта да диктува нивото на икономиката и нивото на валутата. В тази наша съвременна епоха, това е отвъд възможностите им. Инструментите, които използват, за да се опитват да го правят, не вършат работа.

 

Част от проблема бе, че всички гледаха на Япония, като на безопасен рай за активите. Кога приключи този етап?

Учуден съм, че хората все още възприемат йената, като безопасна за спестявания валута. Защото тя вече не притежава предимствата, които имаше през 1980-те. Така че, японската йена не трябва да бъде възприемана, като стабилната парична единица, каквато тя беше преди. Но така или иначе в света няма толкова много големи, търгуеми, ликвидни валути, към които можеш да се придвижиш в трудни времена. Иронията е, че през последните седмици, трите най-силни валути евро, йената и швейцарския франк. А всички те имат негативна лихва.

 

Всички те са на отрицателна територия, когато става дума за лихвени проценти. 

 

Последни новини
Още от Новини