Китайският износ под очакванията

Спадът във вноса доведе до рекорден търговски излишък

Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

На годишна база китайският износ, деноминиран в юани, спада с 6,6% при очакван ръст от 3,6%. Спадът при вноса също е много сериозен, като достига 14,4%, при очаквания за ръст от 1,8%. Благодарение на сериозния спад на вноса, въпреки спада на износа, китайският търговски излишък достигна рекордно в историята ниво от 406,2 млрд. юана.

Износът на втората по големина икономика в света, деноминиран в долари, бележи спад от 11,2%, а вносът – от 18,8%. Цифрите са различни заради поевтиняването на юана през последната година.

Спадът на износа подсказва, че въпреки поевтиняването на юана от август насам, това все още не може да повиши сериозно конкурентността на китайските износители. Друг аспект от световната икономическа среда, който слабият китайски износ подчертава, е слабото търсене и несигурността.

Според анализаторите данните са лош признак за китайската икономика, но все още е рано да се правят генерални изводи, тъй като традиционно данните за китайската икономика през януари са волатилни.

 

Последни новини
Още от Новини