Индонезия прие нови антитерористични закони

Индонезийският президент Джоко Уидодо пред Bloomberg TV

Джоко Уидодо. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Джоко Уидодо. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Преди година експерти не даваха никакви надежди за успех на бившия местен кмет, станал президент. Той се изправи срещу голяма част от политиците в парламента, включително и срещу своята собствена партия. Днес, въпреки че повечето предизвикателства остават, мненията постепенно се променят в полза на индонезийския президент Джоко Уидодо. Все повече експерти считат, че той изглежда е намерил начини да наложи своя контрол.

 

Имаме добри отношения с политическите партии в парламента. Нямаше проблем в одобрението и ревизията на държавния бюджет. Като цяло политическата подкрепа за правителството бе добра.

 

Подценихте ли влиянието на някои политически групи?

Не. Според мен е важно какво искаш да кажеш и как комуникираш. От теб зависи какво искаш да кажеш, а е важно и да създадеш добри взаимоотношения с политическите партии и силите в парламента. Индонезия е най-голямата мюсюлманска държавата и третата най-голяма демокрация в света. Тук демокрацията и исляма съществуват съвместно доста добре. Но, да, тероризмът и радикализмът съществуват. Имаме опит, не само с твърдите, но също и с по-меките подходи. В близкото бъдеще ще ревизираме своите противотерористични закони.

 

Колко далеч ще стигнат тези ревизии, за които говорите? Ще бъдат ли достатъчно силни, ще изпратите ли силно послание?

Надяваме се, че ще го завършим до няколко месеца и ще има ясна политическа рамка. Например, можем да им отнемаме паспортите на хора, които заминават за Сирия, или да арестуваме такива, които планират да извършат терористични атаки. Определено трябва да бъдем по-стриктни, но първо ни е нужна правна рамка.  

 

Последни новини
Още от Новини