Гърция получава още 12,7 млн. евро за бежанците

Със средствата ще бъдат открити нови 8 хил. места за настаняване на бежанци

Бежанци в Гърция. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Бежанци в Гърция. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) одобри отпускането на още 12,7 млн. евро от Фонда за интеграция на бежанците и миграцията (AMIF) за Гърция. Със средствата ще бъдат открити нови 8 хил. места за настаняване на бежанци, съобщава Investor.bg.

Ще бъдат изградени сглобяеми къщи, които да предложат временно настаняване за бежанци в областите  Атика и Централна Македония. През 2015 година ЕК е отпуснала спешна помощ за справянето с бежанската криза в Гърция общо 146 млн. евро, изчисляват още от Комисията.

Комисарят по въпросите на миграцията в ЕС Димитрис Аврамопулос определи новата помощ като „знак за солидарността в ЕС и силната подкрепа за Гърция в усилията й да управлява безпрецедентния миграционен поток в страната“.

Междувременно обаче се появиха нови блокове в рамките на ЕС, които недоволстват срещу действията на Атина по отношение на бежанците. Държавите от Вишеградската четворка вече се обявиха за укрепване на северните граници на Гърция.

Целта е не изолацията на страната, а подкрепа за България и Македония, за да се справят с бежанската криза, категорични бяха представителите на групата преди началото на съвета на външните министри на ЕС, който се провежда в Брюксел.

Допълнително от ЕК са одобрили и помощ в размер на 10 млн. евро за Македония отново във връзка с бежанската вълна. Средствата са насочени към подобряване на граничния контрол. Комисията е готова да отпусне допълнителна помощ и за другите държави от Западните Балкани за преодоляване на кризата, коментират още от Брюксел.

Последни новини
Още от Новини