Драги: Няма да се колебаем да действаме

Гуверньорът на ЕЦБ за пореден път каза, че ако е необходимо ще се намеси

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg


Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги говори пред Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент. Той за пореден път заяви, че ако анализът на ЕЦБ покаже необходимост от действия „няма да се колебае да действа“. Анализът на ЕЦБ ще е насочен основно в две посоки. Първата е Влиянието на ниската инфлация в еврозоната върху цените, заплатите и очакванията за инфлацията в еврозоната, а втората влиянието на паричната политика върху турболентните финансови пазари. На базата на анализа на тези два аспекта, в началото на март ще бъде направен преглед на паричната политика на ЕЦБ, каза марио Драги.

Гуверньорът на ЕЦБ каза, че възстановяването в еврозоната продължава, движено най-вече от ЕЦБ, като за пореден път подчерта необходимостта от фискални мерки, които да подкрепят растежа.

Драги каза още, че банките под надзора на ЕЦБ няма да са обект на допълнителни увеличения на капиталовите изисквания, както и че въпреки високото ниво на необслужвани кредити в някои европейски банки, те имат адекватни провизии, които ще им позволят да се справят със ситуацията.

От началото на деня към 16:40 ч. българско време еврото губи 0,76% от стойността си спрямо долара от 1,1238 долара за евро до 1,1170 долара за евро:

 

Последни новини
Още от Новини